Zonnedak bij 7,4 procent telers

Een op vier telers ziet zonnepanelen zitten

15 Juli 2013 - Redactie Boerenbusiness

Eén op de vier akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers wil de komende jaren investeren in zonnepanelen. Nu heeft 7,4 procent van de akkerbouwbedrijven zonnepanelen op zijn dak. Dit blijkt uit de AkkerbouwScanner 2013 van AgriDirect.

Het aantal bedrijven in de akkerbouwsector met zonnepanelen neemt komende jaren nog flink toe. Op 7,4 procent van de akkerbouwbedrijven zijn zonnepanelen aanwezig; bij de vollegrondsgroentetelers ligt dit percentage op 6 procent. En dat aantal groeit, want één op de vier akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers heeft plannen om te investeren in zonnepanelen.

3,8 procent van de akkerbouwers en 3,6 procent van de vollegrondsgroentetelers beschikt over windmolens, een biogasinstallatie of een andere methode om energie op te wekken. Het percentage investeringsplannen van akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers voor deze methoden ligt respectievelijk op 3,2 procent en 2,9 procent.

Rabobank vindt het niet verwonderlijk dat juist deze sector wil investeren in duurzame energie. Ruud Huirne, directeur Food en Agri Nederland: ‘De akkerbouwsector heeft een goed seizoen gehad en met zonne-energie bespaart de ondernemer flink op de energierekening en wordt zijn productieproces duurzamer.’ Om de aanschaf te stimuleren biedt de bank agrarische ondernemers die willen investeren in zonnepanelen een rentekorting van 0,3 procent voor een periode van vijf jaar.

Gemiddeld vergt het aanbrengen van zonnepanelen op een schuur een investering van 50.000 euro. Dit is in ongeveer tien jaar tijd terug te verdienen in de situatie dat het volledige energieverbruik wordt gehaald uit de zonnepanelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden