Boeren aan code houden

Supermarkt wil respectvol met boer onderhandelen

16 September 2013 - Redactie Boerenbusiness

Supermarkten ondertekenen maandag de Gedragscode Handelspraktijk in Nederland en zij hopen dat ook alle leveranciers en boeren en tuinders de code gaan ondertekenen. Het CBL vindt dat stevige onderhandelingen door alle partijen respectvol moeten worden gevoerd en dat supermarkten transparant willen zijn over de manier waarop zij met handelsrelaties omgaan.

Maandag vindt in Brussel de officiële lancering plaats van de Gedragscode Handelspraktijken voor zakelijke geschilbeslechting tussen bedrijven in de agro en foodketens. Deze Europese business to business code heeft als doel goede handelspraktijken te waarborgen in de voedselvoorzieningsketen. Het vormt de basis voor de Nederlandse pilot voor business-to-business geschilbeslechting waarvoor het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zich sterk heeft gemaakt.

Het CBL zegt in een persbericht mee te werken aan de pilot, omdat supermarkten transparant willen zijn over de manier waarop zij met handelsrelaties omgaan. ‘Met de consument als uitgangspunt, wordt er vaak op het scherpst van de snede onderhandeld tussen leveranciers en supermarkten’, aldus CBL-directeur Marc Jansen. ‘Maar ook stevige onderhandelingen moeten door beide partijen respectvol worden gevoerd.’ Supermarkten gaan deze Gedragscode ondertekenen. Het CBL hoopt dat ook alle leveranciers en boeren en tuinders de code gaan ondertekenen.

Het pilot-project wil aantonen dat business-to-business handelsconflicten kunnen worden opgelost volgens de systematiek zoals die door de koepelorganisaties (EuroCommerce en Europese koepels van producenten) in de voedselketen in Brussel is ontwikkeld. De Europese gedragscode met 10 Beginselen van Goede Praktijk en het bijbehorende implementatiedocument zijn vertaald in het Nederlands en zullen voor de Nederlandse situatie worden gebruikt.

Net als het bedrijfsleven heeft ook minister Kamp laten weten dat hij van mening is dat zelfregulering als aanvulling op de bestaande regelgeving de aangewezen weg is om oneerlijke handelspraktijken tegen te gaan. Daarom zijn er in het pilot-project geen aanvullende nationale eisen en beperkingen opgenomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden