Kostprijs wordt belangrijker

Binnen afzienbare tijd een elektrische Fendt

10 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

Op de persconferentie stelde Fendt het X Concept voor. Het gaat hier om een trekker uit de 700 Vario serie, waar een viercilinder motor in is geplaatst. Daarnaast wordt de trekker aangedreven door een elektrische 130 kW generator. Wellicht dat we hem over 5 jaar in Nederland kunnen zien, denkt Dick Melissen.

Het X Concept is niet zomaar een leeg omhulsel zonder techniek. Dick Melissen, directeur van Fendt-importeur De Vor, heeft al met de trekker gereden in Marktoberdorf. "Fendt heeft aangegeven het meest te zien in een elektrische aandrijving", vertelt Melissen. "De trekker die aan de pers werd getoond werkt is volledig operationeel. Echter, het gaat tot 2018 duren voor er grote stappen worden genomen in de productie. Halverwege de jaren 70 begon Fendt met het ontwikkelen van de Vario-transmissie. Het eindproduct werd pas in 1995 voorgesteld aan het publiek. Met de elektrische trekker verwachten we dat dit net zo lang gaat duren."

Een van de grootste problemen met het X Concept is: Wat kunnen we ermee? "Ik zit er niet op te wachten om rondjes te gaan rijden met een elektrische trekker", zegt Melissen. "Om de trekker in de praktijk te kunnen demonstreren moeten er eerst werktuigen met een elektrische aandrijving beschikbaar zijn. Fendt werkt samen met vijf Duitse machinebouwers, waaronder Krone, Grimme en Amazone. Wanneer er ook werktuigen beschikbaar zijn die elektrisch worden aangedreven heeft het pas echt nut."

Of de X Concept trekker het enige hoogtepunt wordt op de aanstaande Agritechnica kan Melissen niet zeggen. "Niets wijst erop dat Fendt op de beurs een zwaardere trekker gaat lanceren die de grens van 400 pk doorbreekt. Het merk is altijd aanvoerder geweest als het gaat om trekkers met een hoog vermogen maar Fendt doet niet mee aan dit spelletje. Wij willen geen beloftes maken die we vervolgens niet na kunnen komen."

De directeur van De Vor vraagt zich ook af wat agrarische ondernemers aan een zware trekker hebben. "Voor sommige transportwerkzaamheden of het aandrijven van een versnipperaar is zo"n zware trekker nuttig. Wij zien echter dat bij de meeste loonbedrijven de trend van alsmaar meer pk"s wordt doorbroken. Dit jaar zijn relatief veel zescilinder 716"s ingeruild voor een viercilinder 516, met evenveel vermogen. Nederlandse bedrijven willen een veelzijdige trekker die efficiënt inzetbaar is en een lage kostprijs heeft."

"De huidige 800 serie trekkers blijft tot januari 2014 leverbaar", zegt Rijk Pater, verantwoordelijke voor de trekkerverkoop bij De Vor. "De 900 serie wordt in april uit productie genomen. Vervolgens worden alleen de Tier 4 Final trekkers gebouwd. De 700 serie blijft voorlopig nog wel leverbaar." Hoe groot het prijsverschil wordt tussen de huidige en nieuwe modellen kan De Vor nog niet zeggen. Verwacht wordt dat de prijzen volgend jaar sowieso met ongeveer 2,5 procent gaan stijgen.

Aankomend jaar gaat De Vor naar alle waarschijnlijkheid ook de eerste Katana-hakselaars in Nederland verkopen. "Het hangt natuurlijk volledig af van de vraag", zegt Melissen. "Drie jaar geleden hebben we al met een prototype in Nederland gereden. Pas vanaf dit jaar is de productie echt begonnen. Met de uitbreiding in modellen zijn we er zeker op vooruit gegaan." Fendt krijgt op Agritechnica een zilveren medaille uitgereikt voor het gebruik van platte hydrauliekaansluingen (FFC) op een trekker. Melissen verwacht dat deze ook voor Nederlandse bedrijven erg nuttig kunnen zijn. Dan moeten echter wel de machines worden aangepast.

Fendt elektrisch.jpg

Het X Concept van Fendt. Een 700 Serie trekker met viercilinder motor en een 130 kW generator.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Gasprijs stijgt door mislukken staakt-het-vuren

Analyse Energie

Gasprijs komt nauwelijks van de grond

Analyse Energie

Gasprijs zet flinke stap naar beneden

Analyse Energie

Nerveuze gasmarkt in de ban van geopolitiek

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden