Spuiten met 30 km/u

Nieuwe Horsch veldspuit tikt 60 km/u aan

14 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Duitse fabrikant Horsch breidt de serie veldspuiten uit met een nieuwe Leeb PT model. Deze zelfrijder is speciaal ontworpen om onder hoge snelheden te werken. Daarvoor ontwierp Horsch een speciaal balanceersysteem.

De nieuwe Horsch Leeb PT is leverbaar in twee modellen met een 6.000 of 8.000 liter tank. Onder de motorkap, die op het productiemodel nog wordt gewijzigd, ligt een 330 pk Mercedes-motor. De machine wordt hydrostatisch aangedreven. Ieder wiel heeft zijn eigen hydromotor. De cabine en bediening zijn afkomstig van Claas.

Horsch claimt dat het met de nieuwe veldspuit mogelijk is om 30 km/u in het veld te rijden, terwijl de boom maar 30 centimeter boven het gewas of de grond hangt. Op de weg wordt die snelheid nog eens verdubbeld, tot 60 km/u. Om bij die snelheid toch een goed spuitresultaat te kunnen leveren zorgt "Boom Control" ervoor dat de spuitboom vlak hangt. Voor dit systeem ontvangt Horsch een zilveren medaille op de Agritechnica.

De fabrikant koppelt op het nieuwe model de boom bijna volledig los van de machine zelf. Dit moet ervoor zorgen dat schokken van het chassis niet worden overgedragen op de spuitboom. De hele spuitboom, die tot maximaal 36 meter breed is, hangt aan één centraal ophangpunt. Twee hydraulische cilinders regelen, onafhankelijk van elkaar, de boomhoogte. Sensoren zorgen ervoor dat een boomdeel op de juiste hoogte blijft.

Om bij hoge snelheden een goede bedekking te krijgen gebruikt Horsch fijne spuitdoppen die onder een hoek van 80 graden staan. Nu wordt deze techniek alleen op het nieuwste model toegepast maar Horsch zegt dat ook de andere veldspuiten hier in de toekomst mee worden uitgevoerd.

Verwacht wordt dat de veldspuit zo"n 300.000 euro gaat kosten. Voor gebruikers die veel op de weg zitten en grote percelen hebben is de Horsch Leeb PT misschien een uitkomst. Ook zijn bodemvrijheid van minimaal 1,6 meter is een groot pluspunt. Echter, het spuiten onder een hoge snelheid heeft in ons land nooit voor veel animo gezorgd.

Horsch veldspuit 1

De nieuwe Horsch Leeb PT veldspuit heeft een 330 pk Mercedes-motor. Op de weg haalt hij 60 km/u. In het land is de maximale werksnelheid 30 km/u. De bodemvrijheid bedraagt een indrukwekkende 1,6 meter.

Horsch veldspuit 2

Voor het balanceersysteem Boom Control ontvangt Horsch een zilveren medaille op de Agritechnica. De hele spuitboom, die tot maximaal 36 meter breed is, kantelt over één centraal draaipunt. Verder is de gehele boom losgekoppeld van de machine.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Leonardo 14 Oktober 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10836418/Nieuwe-Horsch-veldspuit-tikt-60-km-u-aan]Nieuwe Horsch veldspuit tikt 60 km u aan[/url]
In NL mag je spuiten tot 5 m/s op boomhoogte. Hoe wil je dan ooit 30 km/h rijden? Dan kun je alleen spuiten als je minimaal 3 m/s meewind hebt.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden