Assen elektrisch aangestuurd

Meer elektronica op Pöttinger opraapwagens

17 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

De Oostenrijkse machinefabrikant Pöttinger lanceert dit najaar een reeks aan nieuwigheden op de volledige lijn opraapwagens. Naast verschillende mechanische wijzigingen is er ook nieuwe elektronica. Zo kun je de wagen met een afstandbediening sturen en worden de assen elektronisch bestuurd.

Nieuw is onder andere de Power Control Wireless. Zo noemt Pöttinger de nieuwe afstandbediening. Hiermee kun je verschillende functies van de opraapwagen bedienen terwijl je er zelf naast staat. Handig wie zijn wagen gebruikt voor bijvoorbeeld zomerstalvoedering.

De afstandsbediening werkt met een bluetooth signaal. Volgens Pöttinger is dit signaal stabiel tot maximaal 100 meter afstand. Je laadt hem op in de trekker. De oplader is tevens het basisstation voor het bluetooth signaal.

Op de Jumbo en Jumbo Combiline wagens gaat Pöttinger de assen elektronisch aansturen. Dit is zowel voor een tandem onderstel als voor drie assen mogelijk. De fabrikant zegt dat snelheden tot 65 km/u en lading van maximaal 31 ton zijn toegestaan.

Pöttinger ontwikkelde zelf een systeem die het traditionele stuursysteem met stangen vervangt. Dit scheelt veel in onderhoud en zorgt er ook voor dat een stuurstang niet wordt kromgereden. De opraapwagen zendt vanaf de dissel een signaal uit, die wordt opgevangen door een encoder. Verandert de hoek van waar de pulsen komen dan worden de assen automatisch bijgestuurd. Dit werkt bij alle snelheden. Het systeem heeft een stuurhoek van maximaal 60 graden.

Met een mechanische besturing was dit voorheen niet mogelijk. Met een druk op de knop kun je zelf de assen blokkeren. Mocht het systeem geen stroom meer krijgen dan gaat het systeem in de safety mode en worden de assen automatisch geblokkeerd. Tevens klinkt er in de trekkercabine een geluidsignaal.

Pöttinger gaat op al de opraapwagens vanaf nu ook een camerasysteem aanbieden. Deze is leverbaar in twee uitvoeringen. Een los pakket met camera, kabel en een monitor of alleen een losse camera. Wie al gebruik maakt van de luxe CCI terminal kan de camera ook hierin pluggen.

POWER_CONTROL_wireless_hq_Klein.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden