Concurrentiekracht verbeteren

Landbouwsteun EU meer besteden aan innovatie

1 November 2013 - Redactie Boerenbusiness

Om een gezonde toekomst van de Nederlandse landbouw veilig te stellen moet de regering en het parlement Europees landbouwgeld gericht inzetten voor innovatie en verduurzaming van boerenbedrijven. Dit concludeert de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) in een advies aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.

In het rapport ‘Duurzame keuzes bij de toepassing van het Europees landbouwbeleid in Nederland’, adviseert de RLI dat de aandacht van het parlement en de regering moet worden gericht op verduurzaming en innovatie van de Nederlandse landbouwsector. Dit kan, volgens de RLI, de concurrentiekracht verbeteren.

Het Europees landbouwgeld moet dan echter wel effectief en zonder hoge administratieve lasten en controledruk worden uitbetaald. De RLI beveelt de regering daarom aan om kwaliteits- of bedrijfscertificeringsystemen te ontwikkelen waarin alle vereisten voor vergroening en verduurzaming overzichtelijk samen zijn te brengen. Dit moet in samenwerking met de landbouw en andere belanghebbende sectoren en organisaties gebeuren en moet ook de transparantie tussen de overheid, het bedrijfsleven en de samenleving verbeteren. Ook geeft een dergelijk systeem een voorsprong op de volgende ronde van hervormingen van het Europees Landbouwbeleid, waarin de vergroeningseisen, naar verwachting, verder worden aangescherpt.

De Europese geldkraan aan landbouwsubsidies wordt de komende jaren verder dichtgedraaid. De RLI zegt dat dit vooral Nederlandse boeren treft waardoor een sterke concurrentiepositie vereist is, iets dat ook cruciaal is voor de Nederlandse export. Hiervoor moeten Nederlandse bedrijven wel blijven voorlopen op het gebied van kosteneffectiviteit en het voldoen aan hoge maatschappelijke eisen. De RLI adviseert staatssecretaris Dijksma om 15 procent van het Europees geld voor hectaretoeslagen in te zetten voor verduurzaming en innovatie, zonder dat gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid van nationale cofinanciering.

Ook adviseert de RLI om de mogelijkheid te onderzoeken om een fonds op te richten waarin de agrarische sector samenwerkt met kennis- en ‘innovatie instellingen’, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Dit moet leiden tot het verbreden en verspreiden van innovaties, meer geld voor kansrijke innovaties en een garantstelling voor risicovolle innovaties.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden