Aftermarket kit

Zaaimachine elementen elektrisch aandrijven

8 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Verschillende fabrikanten van precisiezaaimachines maken tegenwoordig gebruik van een elektrische aandrijving om zaai elementen individueel aan te drijven. Het voordeel is de elektrische ‘sectieafsluiting’ die via GPS kan plaatsvinden. Het Amerikaanse Graham Equipment bouwde zelf een aftermarket kit.

Toby Graham, uit Sterling Colorado, bouwde vijf jaar geleden de Monosem maïszaaimachine van zijn vader om zodat ieder element elektrisch wordt aangedreven, in plaats van de standaard aandrijving met een loopwiel. De directe winst zorgde voor minder kettingen en tandwielen, waardoor het systeem bedrijfszekerder werd. Daarnaast zijn de elementen individueel in- en uit te schakelen. Zijn idee werd een succes en inmiddels het EPD (Electric Planter Drive) voor meerdere merken zaaimachines leverbaar.

Ook machinebouwers Horsch en Accord leveren al enkele jaren een precisiezaaimachine die elektrisch per element wordt aangedreven. Het EPD systeem van Graham is vooral bedoeld voor telers die hun oudere machine willen ombouwen. Ieder zaaielement wordt voorzien van een elektromotor, die drie ampère levert. Volgens Graham kan een grote trekker tot maximaal 16 rijen elektrisch aandrijven mijn zijn eigen stroomvoorziening. Wie nog meer rijen wil aandrijven moet naar een externe dynamo toe.

De kosten bedragen 1.000 dollar per element. Dat is zo’n 690 euro. Dit is inclusief de aansturing, kabels naar de trekker en benodigde printplaten. Monteren moet je zelf doen. Optioneel is de bedieningsterminal. Er zijn drie versies van dit touchscreen scherm. De prijzen hiervan variëren van 1.500 tot 5.000 dollar. Bij de duurste versie kun je iedere rij handmatig of via GPS laten schakelen. Wie al een geschikte terminal heeft kan ook deze gebruiken.

Elektrische aandrijving zaaimachine1.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
leo 8 Januari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10841926/Zaaimachine-elementen-elektrisch-aandrijven]Zaaimachine elementen elektrisch aandrijven[/url]
eindelijk!!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Energie

Gasprijs zet flinke stap naar beneden

Analyse Energie

Nerveuze gasmarkt in de ban van geopolitiek

Analyse Energie

Weer zet toon op de elektriciteitsmarkt

Analyse Energie

Gasnetbeheerder waarschuwt voor tekorten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden