Uien snel drogen

DLV pleit voor nieuwe bewaarstrategie

29 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

DLV Bouw heeft in samenwerking met een uientelers studieclub geëxperimenteerd naar nieuwe bewaarmethodes. Er wordt op aangedrongen om niet in het veld te drogen, maar direct maximaal in de schuur het vocht eruit te blazen. Dat heeft effect en betaalt zich later in het seizoen terug.

Met het onderzoek en zijn methode ‘Het nieuwe uien bewaren’ wil Harry Versluis, van DLV Bouw, een aantal fabels de wereld uit helpen. Zo is afgelopen jaar onderzoek uitgevoerd over het effect van uien drogen op het land. De voordelen blijken gering. "Zelfs op een mooie dag drogen de uien slechts een uur of vier. Het loont veel meer om direct in de schuur te beginnen met drogen’, meent Versluis. Overigens kan schrale oostenwind wel voor voldoende droging in het zwad zorgen. Volgens Versluis kunnen telers beter profiteren van de hoge temperaturen door ze zo snel mogelijk in te schuren. ‘Uit onderzoek is gebleken dat de temperatuur in de bol tot 30 graden oploopt.’

Bij de nieuwe bewaarstrategie worden direct kachels ingezet om zoveel mogelijk vocht af te voeren. In de praktijk blijkt dit sommige telers tegen de borst te stuiten. Echter, wie in de beginperiode zoveel mogelijk vocht afvoert heeft hier later in het bewaarseizoen geen last meer van. Telers die in het begin te zuinig werken zijn uiteindelijk duurder uit doordat zij in december nog moeten drogen. Die conclusie kan uit praktijkvoorbeelden worden getrokken. Hieruit bleek ook dat de bewaarcomputer je op een verkeerd been kan zetten. Wanneer een bewaarcomputer de luiken op 30 procent zet is dit in de praktijk slechts 5 procent. Nadat de eerste 3 tot 4 procent vocht is verdwenen werden twee strategieën gehanteerd om het overige vocht weg te blazen en het product op een constante RV (relatieve luchtvochtigheid) te behouden. Het drogen in blokken, waarbij alleen wordt geventileerd op het warmste punt van de dag, pakte hierbij het beste uit. Zo houd je de RV constant gedurende het bewaarseizoen en kan het product per dag een halve graad worden teruggekoeld.

Ook werd onderzoek gedaan naar het verlagen van de ventilatorsnelheid. Gevreesd werd dat dit slechte gevolgen zou hebben op de luchtverdeling. De praktijk wijst echter anders uit. Na metingen in verschillende bulkbewaarplaatsen bleek dat ook bij een snelheid van 60 of 40 procent de luchtverdeling optimaal was. Om kosten te besparen tijdens het droogproces kan dit een hulpmiddel zijn. Door ventilatoren trager te laten draaien wordt de lucht bovendien beter verwarmd en is het mogelijk meer vocht af te voeren. Volgens Versluis is het zaak dat bewaarspecialisten zich meer gaan richten op het ventileren met behulp van de ingaande en uitgaande RV. In een kistenbewaring bleek het lastiger om snel veel vocht af te voeren. Mede omdat de lucht niet altijd goed door de kist wil. Een lagere luchtsnelheid bemoeilijkt bovendien het meten van de verdeling.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden