Slachthuis: etiket in orde

NVWA blokkeert 690 ton verdacht vlees

30 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Opnieuw wordt een slachthuis verdacht van het verwerken van paardenvlees in rundvlees. Volgens berichten in de media gaat het om Slachthuis Van Hattem Vlees uit Dodewaard. De NVWA heeft een partij van ruim 690 ton rundvlees preventief laten blokkeren. 

Tijdens een strafrechtelijk onderzoek van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is paarden-DNA aangetroffen in vier partijen rundvleessnippers van het slachthuis. Uit het onderzoek van de IOD blijkt dat de administratie van het bedrijf niet in orde is. Uit de gegevens van het bedrijf valt vooralsnog niet na te gaan in welke partijen rundvlees paardenvlees is verwerkt. Ook zijn er volgens de inkoopadministratie meer paarden ingekocht dan er volgens het slachtregister zijn geslacht. 

Van Hattem Vlees heeft aan De Gelderlander laten weten dat de NVWA een fout maakt. Op het etiket van de desbetreffende partijen staat ‘paardensnippers/runder/paard, 80% rund, 20% paard. Ook zou het slachthuis over documenten beschikken waarin staat dat de NVWA de dieren heeft gekeurd. 

Alle partijen vlees die het slachthuis in diverse koel- en vrieshuizen heeft opgeslagen zijn geblokkeerd totdat het bedrijf aantoont wat de inhoud en herkomst van de partijen vlees is. Daarnaast heeft de NVWA het bedrijf gesommeerd om alle vlees, vleesproducten en karkassen die het bedrijf tussen 1 januari 2012 en 23 januari 2014 in de handel heeft gebracht te traceren. Als blijkt dat de producten niet traceerbaar zijn voldoen ze niet aan de veiligheidsvoorschriften en moet het bedrijf de producten uit de handel nemen. 

Het bedrijf heeft tot 3 februari 2014 te tijd gekregen om te laten zien hoe het de tracering van producten op orde brengt. Als het bedrijf de tracering niet snel op orde heeft wordt de erkenning van het slachthuis geschorst en mag het geen dieren meer slachten. Het slachthuis staat ondertussen onder verscherpt toezicht van de NVWA. Dit betekent dat er tijdens de slacht continu een dierenarts en een inspecteur van de NVWA aanwezig zijn en dat er alleen dieren aangevoerd mogen worden in aanwezigheid van de NVWA. De NVWA houdt ook toezicht op de afvoer van partijen vlees van het slachthuis.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Fraudevlees
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden