Maat wil cultuurverandering

Allerlaagste prijs remt controle op voedselketen

19 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

LTO Nederland stelt dat de voedselveiligheid in de voedselketen enkel kan verbeteren als de prijs niet langer leidend is. ’Nog steeds is in de hele voedsel keten de allerlaagste  prijs dominant. Daar moeten we vanaf’, zegt voorzitter Albert Jan Maat. Hij pleit in een verklaring voor een cultuurverandering in heel de voedselketen.?

LTO reageert op uitlatingen over de fraude in de voedselketen van Harry Paul, inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in het Financieel Dagblad. De discussie over de aanpak van wetsovertreders in de voedselketen kan volgens Maat niet los worden gevoerd van het functioneren van de NVWA  en het huidige mededingingsbeleid.

Kritisch kijken naar wat in de voedselketen gebeurt en hoe controles het best kunnen worden aangepakt, daar is volgens de verklaring van Maat niets mis mee. Niet alleen moeten alle partijen in de voedselketen bij zichzelf te rade gaan. Volgens Maat is veel aan te merken over de wijze waarop de NVWA de afgelopen jaren heeft gefunctioneerd. ’Daar komt bij dat zo’n dertig procent is bezuinigd op de NVWA en dat nagenoeg alle extra kosten, die met voedselcontroles zijn gemoeid, systematisch op het bordje van het bedrijfsleven zijn geschoven.’

Hij noemt het essentieel dat iedereen voedsel ziet en erkent als een product met meerwaarde.’Voedselveiligheid is zeker zo belangrijk als bijvoorbeeld de veiligheid op straat. Dat is een algemeen belang en dat betalen we met z’n allen. Op dezelfde wijze moeten we met voedselveiligheid omgaan.”    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

DTOVoedsel
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
harry 19 Maart 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/item/10846690/Allerlaagste-prijs-remt-controle-op-voedselketen]Allerlaagste prijs remt controle op voedselketen[/url]
Helemaal gelijk en als ik zie dat de hemaworst ook weer nog goedkoper moet worden geleverd. Als de randen van de wet niet worden opgezocht dan is er niets te verdienen. We beginnen met een eerlijke prijs voor een eerlijk product.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden