In drie jaar tijd weinig verschil

Bodemverbeteraars vergroten opbrengst niet

14 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Drie jaar lang deed PPO onderzoek naar zogenaamde bodemverbeteraars voor Wageningen UR. Op verschillende testlocaties werden allerhande gewassen met de verbeteraars behandeld. Hieruit is gebleken dat de middelen vaak geen significant verschil in opbrengst geven, ten opzichte van een behandeling met kunstmest.

PPO startte de proef in 2010. Op de proefboerderij in Kollumerwaard werd getest met suikerbieten, in Lelystad met winterwortelen, in Westmaas met wintertarwe, in Valthermond met zetmeelaardappelen en in Vredepeel bij de teelt van maïs. Op alle locaties is gebleken dat de middelen niet voor een significant hogere opbrengst zorgen. Naast de bekende producten als Betacal, gips en drijfmest werden ook alternatieve producten getest.

Als nul-object werd een standaardbehandeling met kunstmest aangelegd. Afgelopen jaar heeft PPO alleen waarnemingen in het gewas gedaan en het stikstofgehalte in de bodem gemeten. Dat gebeurde zowel in het voor- als najaar. De onderzoekers konden vaak wel verschillen in de kleur en lengte van het gewas ontdekken, maar dat resulteerde niet altijd in een hogere of lagere opbrengst.

Uit de tabel blijkt dat het overgrote deel van de gebruikte bodemverbeteraars geen verschil geven als het om opbrengst gaat. Alleen het middel Xurian Optimum wist een betrouwbare meeropbrengst te geven in de teelt van maïs op zandgrond. Het middel Condit zorgde zelfs voor een minderopbrengst in wintertarwe en zetmeelaardappelen. Varkens- en rundveedrijfmest zorgde voor een lagere opbrengst in winterpeen.

Wat de bodemverbeteraars doen voor de bodem. Bijvoorbeeld een hoger bodemleven, betere bewerkbaarheid of mogelijkheid om meer mineralen op te nemen is niet gemeten. Mochten de middelen hier wel een positief effect op hebben, dan is dit in ieder geval niet in de opbrengst terug te zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden