Miljardenschade Balkan

Bosnische landbouw loopt vast door watersnood

22 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness

Nu het hoge water zich in grote delen van Bosnië en Servië terugtrekt, wordt er meer duidelijk over de omvang van de schade. De overstromingen, de grootste in ruim een eeuw, hebben voor miljarden euro"s schade aangericht. De landbouw is zwaar getroffen.

Er zijn zo’n vier miljoen mensen getroffen door de watersnood; er zijn minimaal 53 doden gevallen. Op veel plaatsen is er een gebrek aan drinkwater. In Bosnië hebben 2100 aardverschuivingen plaatsgehad. Bruggen, drinkwatervoorzieningen en rioleringen zijn als gevolg van de natuurramp verwoest. Daarbij komt nog eens dat het noorden van Bosnië grotendeels afhankelijk is van de landbouw. De economische motor van het gebied is door de watersnood echter volkomen vastgelopen. Dat kan betekenen dat het werkloosheidscijfer, dat nu al op 44 procent ligt, verder stijgt.

Verder neemt het risico op ziekte toe. Duizenden kadavers liggen in de modder van rivieren.
Dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters dat met twee reddingsteams in Servie zit behandelt gewonde landbouw- en huisdieren en geven medicijnen. In het getroffen gebied zijn veel huisdieren en landbouwdieren achtergelaten of ze zitten vast in de modder. Daarnaast drijft een groot aantal dode dieren in het water. ‘Stallen zijn ondergelopen en duizenden dieren zijn verdronken. Er is al zeker voor 140 ton aan kadavers geruimd’, zegt de woordvoerder.

In het oosten van Kroatië staat 40.000 hectare bouwland onder water en bevinden zich 70.000 stuks vee in risicogebied. De EU heeft steun toegezegd voor herstel van de landbouw.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Akkerbouw

Huidig voorjaar is een herhaling van 2023

Weerupdate met Robert de Vries

Ook na uiterst nat april blijft weer een achtbaan

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden