DCA Markttrends

Economische groei stuwt dieselprijs in EU

4 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

De dieselprijs heeft de stijgende lijn die is ingezet in mei doorgetrokken in juni. Ondanks de verhogingen die in de zesde maand van 2014 zijn doorgevoerd, ligt de prijs nog altijd onder het niveau van 2012. Hoewel het de verwachting is dat de niveaus van twee jaar geleden niet worden gehaald, blijft de markt onzeker. Dat valt af te leiden uit de DCA MarktTrends van juni 2014. 

De prijs van witte diesel is in juni met 0,6 procent gestegen ten opzichte van mei. In vergelijking met mei 2013 ligt de prijs 3,7 procent hoger. De reden voor de in juni gestegen dieselprijs zijn onrusten in het Midden-Oosten. De toenemende politieke instabiliteit in Irak dreigt over te slaan naar andere landen in de regio, zoals Syrië en dit voedt de onrust op de oliemarkt waardoor de prijs van olie en van diesel in juni is gestegen. 

Ook de wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar speelt een rol in de hogere dieselprijs. In juni daalde de gemiddelde koers van de euro met 1,5 procent ten opzichte van mei. In verhouding is de waarde van de dollar dus gestegen. Omdat alle olie wordt verhandeld in dollars, is olie voor de EU duurder geworden. Daarnaast is het met een lagere eurokoers duurder om goederen, en dus olie, te importeren. 

De onrust in het Midden-Oosten en de koers van de euro kunnen ook de komende maanden voor een stijgende dieselprijs gaan zorgen. De VS dreigt mee te worden gesleept in het conflict in Irak en vooralsnog winnen de rebellerende partijen terrein. Dit kan de olieprijs opdrijven. 

Daarnaast heeft de Europese Centrale Bank aangegeven er alles aan te willen doen economische groei en inflatie in de eurozone te stimuleren. Economische groei is de afgelopen maanden vooral gehinderd door de hoge koers van de euro. Wanneer de eurokoers daalt krijgt de Europese economie meer ruimte om te groeien, maar dit zorgt ook voor een relatief hogere olieprijs in de EU.

shell 95.JPG

rode diesel.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Analyse Energie

Opec slaagt er niet in het tij te keren op de oliemarkt

Analyse Energie

Diesel niet goedkoper na stevige correctie olie

Analyse Olie

De rol van diesel is nog niet uitgespeeld volgens Exxon

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden