Na wegvallen quotering in 2017

Isoglucose dreigt afzet van suiker af te snoepen

12 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het afschaffen van de suikerquotering in 2017 kan leiden tot een verschuiving in het gebruik van suiker naar isoglucose, een stroop die wordt gewonnen uit maïszetmeel. Dit meldt Rabobank in een rapport, getiteld Gaat zetmeel suiker verslaan? Volgens de bank kan na 2017 de productie van isoglucose een boost krijgen in Europese regio’s waar veel granen worden geteeld, maar amper actief zijn in de suikerproductie. Als voorbeelden noemt Rabobank hierbij landen als Hongarij, Roemenië en Bulgarije.

Of isoglucose een serieuze concurrent wordt van bietsuiker op de Europese zoetstoffenmarkt hangt vooral af van het perspectief dat afnemers als de dranken- en voedselindustrie er in zien en of de consument het waardeert. ’De agrarische productie en consumentenvoorkeuren verschillen binnen de Europese Unie van lidstaat tot lidstaat. Hierdoor biedt het einde van de suikerquotering diverse marktkansen voor regionale spelers’, zegen de Rabobank-analisten Vito Martielli en Ruud Schers in een verklaring.

Het huidige Europese quotum op isoglucose is tot dusver gelimiteerd op 720.000 ton per jaar, ongeveer vier procent van de Europese calorische zoetstoffenmarkt. Het grootste deel van deze productie vindt plaats in Oost-Europa. Hoewel het even koffiedik kijken is, verwijzen de analisten naar de Verenigde Staten, Mexico en China waar isoglucose eenvoudig suiker heeft vervangen in dranken. Het afschaffen van de quota’s kan in de Europese Unie hetzelfde effect hebben.

Ook hoge suikerprijzen kunnen een gunstig effect hebben voor afnemers om over te stappen op isoglucose, al is dat bij lage suikerprijzen uiteraard weer net omgekeerd. Rabobank verwacht in het oosten van de EU voor het seizoen 2020/21 een extra graanproductie van 12 miljoen ton bovenop het huidige volume. Gebieden die ook de afzet van zetmeel en isoglucose kunnen faciliteren.

Rabobank loopt daarmee met haar rapport in de pas met een eerdere rapportage van het Duitse Agribenchmark, dat in een rapport van eind vorig jaar ook verwacht dat isoglucose een deel van de afzet van suiker gaat overnemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

zetmeel
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden