Agrarische Quote 500

Vleesverwerkers dit jaar flink rijker geworden

7 November 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De lijst van rijke Nederlanders is weer uitgebracht. Ook dit jaar is de agri-sector goed vertegenwoordigd, met name in de lijst van rijke families. Dit jaar hebben 44 van de 500 personen hun geld verdiend in de agribusiness. Vooral vleesverwerkers en aardappelhandelaren zagen hun vermogen toenemen. Tien families hebben in de agrarische sector het meeste geld verdiend in de top 50 rijkste families.

De lijst is dit jaar anders dan andere jaren, Quote hanteert dit jaar de stelregel dat alleen de rijken binnen de grenzen van ons koninkrijk meetellen. Dat de rijken alleen maar rijker worden is dit jaar niet meer van toepssing. In de Quote 500 bedraagt het gezamenlijke vermogen 83.315.000.000 euro, een afname van 26,36 procent in vergelijking met afgelopen jaar.

50

procent

is vermogen gestegen van Bert van den Brink

Gerrit Barnhoorn blijkt met een vermogensstijging van 127,3 procent het beste geboerd te hebben afgelopen jaar. De Rijnsburger verkocht samen met zijn zoon het meerderheidsbelang in Afriflora en investeerde een deel daarvan direct weer in zijn eigen bloemkwekerij. Een andere grote stijger is pluimveeslachter Bert van den Brink. Hij zag door aandelenverkoop zijn vermogen met ruim 50 procent stijgen tot 100 miljoen euro.

Opvallend is dat dit jaar ondanks de lage aardappelprijzen weer een grote stijging te zien is bij de aardappelhandel. Nadat vorig jaar het vermogen van fritesbaas Kees Meijer bijna verdubbelde, nam zijn bankrekening dit jaar met ruim 30 procent toe. De Zeeuwse aardappelhandelaar staat met een vermogen van 235 miljoen euro op plaats 65 in de ranglijst van 500 rijken, een flinke stijging vanaf plaats 151 vorig jaar.

Daarnaast presteren vleesslachterijen erg goed dit jaar. Naast van den Brink stegen ook het vermogen van Erik Van Loon (13,3 procent), Huib van de Vecht (11,1 procent) en Marc van Rooi (4,8 procent). Erik van Loon steeg hierdoor met zijn slachterij van plaats 179 naar 106. Opvallend aangezien vooral de varkensprijzen erg laag waren in 2014.

Wijnand Pon is evenals vorig de rijkste Nederlander die actief is in agrarische sector. Desondanks daalde zijn vermogen wel met tien procent naar 1,8 miljard euro. Hierdoor zakte hij één plaats op de ranglijst tot plaats vijf. De Heus is evenals vorig jaar de rijkste familie. Een stijging van 16,7 procent brengt het totale vermogen op 700 miljoen. Hierdoor stijgt de Heus van plaats negen in 2013 tot plaats acht in 2014.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
HEIN 7 November 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10860445/Vleesverwerkers-dit-jaar-flink-rijker-geworden]Vleesverwerkers dit jaar flink rijker geworden[/url]
er word veel geld verdiend aan onze kalveren varkens kippen en koeien maar dan wel door degene die ze zelf niet houd jammer.
W. van Bree 8 November 2014
Ik zie liever dat die jongens van van Rooi het goed doen i.p.v. een Vion die aan de rand van de afgrond staan. Iets om over na te denken of dit verschil misschien komt door ondernemersschap.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden