Europa kan ervan profiteren

VS willen sancties tegen Rusland in beton gieten

7 November 2014 - Edin Mujagic

De parlementsverkiezingen van eerder deze week in de Verenigde Staten (VS) kunnen verregaande gevolgen op de Amerikaanse economie en op de ontwikkelingen op de financiële markten zoals we uitvoerig omschreven hebben. De uitslag van die verkiezingen kan ook nogal wat invloed hebben op de crisis met Rusland in de zin dat die langer dan velen verwachten kan duren.

De Republikeinen hebben de verkiezingen gewonnen wat inhoudt dat ze zowel in de Amerikaanse Tweede als de Eerste Kamer een ruime meerderheid hebben. Daardoor kunnen de hardliners op het gebied van buitenland beleid in het Amerikaanse parlement, en daar zijn er nogal wat van, wetten aannemen die de afgelopen tijd geen kans van slagen hadden.

Zo wil een groot aantal Republikeinen de sancties die de VS hebben ingesteld tegen Rusland in een wet vastleggen. Nu zijn de sancties afkondigd in een zogeheten executive order van President Barack Obama, zeg maar de Amerikaanse versie van ons Koninklijk Besluit. Zo een executive order is makkelijk in te trekken. Bij een wet ligt dat echter anders. Een wet afschaffen is vaak een langdurig proces omdat daarvoor een nieuwe wet aangenomen moet worden. En dat kan lang duren en soms tot bizarre situaties leiden.

Een goed voorbeeld zijn de sancties tegen de Sovjet Unie die de VS in 1974 ingesteld hebben met een wet. Die wet is vervolgens pas in 2012 afgeschaft: het land waartegen die sancties gericht waren, bestond op dat moment al 20 jaar lang niet meer.  

Republikeinen in de VS willen zich harder opstellen tegenover Rusland

Het gevolg kan zijn dat de sancties tegen Rusland óók heel lang zullen duren. In dat geval is het te verwachten dat Rusland de eigen sancties ook niet snel zal afschaffen. Dat zou dan in ieder geval voor de relatie tussen de VS en Rusland gelden. Voor Europa kan het juist gunstig uitpakken.

Als het Amerikaanse parlement de sancties tegen Rusland semi-permanent maakt en de Europese Unie dat juist níet doet, kan het gebeuren dat een deel van de handelsstromen tussen Rusland en de VS opdroogt en dat Rusland juist méér handel met de EU-landen gaat drijven nadat de sanctiesoorlog beëindigd is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden