Enorme vraag naar strooizout

Hevige sneeuwval VS in 2013 prima voor K+S

13 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Zowel de omzet als de winst van de kaligigant K+S uit Duitsland is in de eerste negen maanden van dit jaar lager geweest dan tussen januari en oktober vorig jaar. K+S zette sinds januari tot begin oktober 2,8 miljard euro om wat 6 procent minder is dat in dezelfde periode in 2013. De winst is nog sterker gedaald, met 8 procent tot 511 miljoen euro. De lage prijzen van kali waren de voornaamste reden. De kaliprijs zakte fors in de tweede helft van vorig jaar. De prijs stijgt dit jaar wel weer maar blijft nog wel onder het niveau van 2013.

Kijken we alleen naar het derde kwartaal, dan is het beeld aanmerkelijk beter. De omzet noteerde een plus van 1 procent en de winst (voor belastingen) is zelfs 16 procent hoger uitgekomen ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar en bedroeg 134 miljoen euro.

K+S profiteerde in het derde kwartaal behoorlijk va de angst voor een net zo strenge winter in de Verenigde Staten als vorig jaar. Vorig jaar werden grote delen van de VS bedolven onder een dikke laag sneeuw. Een van de gevolgen daarvan was dat veel gemeenten in een groot deel van de VS door hun voorraden strooizout zijn geraakt. Het aanvullen van die voorraden zorgde ervoor dat de vraag naar strooizout hoog lag in het afgelopen kwartaal. Daar profiteerde K+S van.

16

procent

meer winst behaalde K+S in het derde kwartaal

Mede door een sterke derde kwartaal heeft het Duitse bedrijf de prognose voor dit jaar omhoog bijgesteld. Waar het eerder uitging van een winst van tussen 490 en 570 miljoen euro, verwacht K+S nu dit jaar tussen 580 en 640 miljoen euro winst te behalen. De omzet komt naar verwachting tussen 3,7 en 3,9 miljard euro uit, iets meer dan tussen 3,65 en 3,85 miljard waar het bedrijf eerder dit jaar van uitging.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

kali
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden