Diplomatiek offensief Rusland

EU-sancties tegen Rusland een aflopende zaak?

12 December 2014

De eerste sancties van de Europese Unie richting Rusland zijn ingesteld in maart van dit jaar. Het betrof toen het bevriezen van de tegoeden van de Oekraïense president Viktor Janoekovich en zijn naaste medewerkers. De voor Rusland meest pijnlijke sancties, namelijk die tegen Russische bedrijven, zijn genomen in juli van dit jaar.

Zoals voor meer zaken, geldt ook voor deze sancties dat elk EU-land het vetorecht heeft: steunt één EU-land de sancties niet, dan worden ze niet ingesteld. Wat voor de genoemde sancties ook geldt, is dat de steeds voor de duur van twaalf maanden worden ingesteld.

Combineren we deze twee zaken, dan betekent dat dat de sancties tussen maart en juli 2015 verlengd moeten worden anders komen ze te vervallen. En dat verlengen is geen uitgemaakte zaak, meldt EUobserver.com

Volgens verschillende bronnen is Rusland met een diplomatiek offensief bezig om het verlengen van de EU-sancties te frustreren. Naar verluidt richt Moskou zich vooral op Hongarije, Cyprus en Italië en probeert één of meer van die landen zo ver te krijgen zijn vetorecht te gebruiken wanneer de EU-lidstaten de komende tijd over het verlengen van de sancties gaan praten.

Om sancties tegen Rusland te verlengen is unanimiteit binnen de EU nodig.

Vooral de aandacht voor Cyprus en Hongarije is logisch. Rusland heeft traditioneel zeer goede banden met Cyprus en de Cypriotische economie is voor een belangrijk deel afhankelijk van het Russische geld. In Hongarije is de president Viktor Orban niet bepaald EU-gezind, hij heeft een historie van zich afzetten tegen de EU en de Verenigde Staten. Het is volgens sommige diplomaten in Brussel geen toeval dat Cyprus en Hongarije de laatste tijd pleiten voor een brede doorlichting van de sancties tegen Rusland. Dat betekent niets anders dan dat ze tegen het automatisch verlengen van die sancties zijn.

boerenbusiness.nl

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer
Hoge inflatie noopt Rusland tot import vlees uit Brazilië

Nieuws Vlees

Hoge inflatie noopt Rusland tot import vlees uit Brazilië

Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Inside Aardappelen

Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Russische exportban zet kunstmestmarkt op scherp

Inside Kunstmest

Russische exportban zet kunstmestmarkt op scherp

EU nu topimporteur agriproducten uit Rusland

Nieuws Import

EU nu topimporteur agriproducten uit Rusland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief