Na 17 jaar

VS heropent grens voor rundvlees uit EU

5 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Verenigde Staten hebben aangegeven weer rundvlees uit de Europese Unie te willen importeren. Dit meldt de Europese Commissie in een verklaring. Mogelijk opent de VS de grens nog in januari.

Volgens Vytenis Andriukaitis, de eurocommissaris voor gezondheid en voedselveiligheid, Cecilia Malmström, eurocommissaris voor handel en Phil Hogan, eurocommissaris van landbouw en plattelandsontwikkeling, heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) aangekondigd de grens voor rundvlees uit de EU geleidelijk te gaan openen.  Ierland krijgt als eerste weer toegang tot de VS.

De VS sloot de grens voor rundvlees afkomstig uit de Europese Unie in 1998, ten tijde van de BSE-crisis. In november 2013 kondigde de VS al aan de grens voor kalfsvlees uit de EU na 17 jaar te heropenen. Dat de VS nu ook weer rundvlees uit de EU gaat importeren, zien de betrokken eurocommissarissen als een belangrijke stap richting afschaffing van het ‘onevenredige en ongerechtvaardigde importverbod van de VS’.

Naast het besluit van het Amerikaanse ministerie van Landbouw om de grens te heropenen, zien de eurocommissarissen het besluit ook als een erkenning voor de uitgebreide en succesvolle maatregelen die de EU heeft genomen tegen BSE. De EU hoopt dat andere landen het voorbeeld van de VS volgen.

De maatregelen die de VS in 1998 nam om BSE buiten de deur te houden, hadden niet alleen gevolgen voor de export van kalfs- en rundvlees van de EU naar de VS. Het Amerikaanse land legde ook de import van schapen- en geitenvlees aan banden. De maatregelen gingen voorbij aan de standaarden van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid, waardoor de EU van mening was dat de VS te streng was. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Agriane 6 Januari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10861417/VS-heropent-grens-voor-rundvlees-uit-EU]VS heropent grens voor rundvlees uit EU[/url]
Goed nieuws voor Europese veehouders. Vraag me af of dit besluit ook mede genomen is vanwege de enorme tekorten aan vlees en daarmee gepaard gaande extreem hoge vleesprijzen in de USA?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden