Belngrijk voor varkensexport

Wordt de Deense kroon binnenkort fors sterker?

19 Januari 2015 - Edin Mujagic

Eind vorige week zorgde Zwitserland voor een aardbeving op de financiële markten. De centrale bank van het Alpenland maakte bekend de koppeling tussen de Zwitserse frank en de euro te verbreken. De frank is daardoor op het moment 20 procent meer waard dan eerder. Onder meer de Zwitserse exporteurs zitten in een lastige positie; hun spullen zijn namelijk 20 procent duurder geworden op buitenlandse markten.

Zwitserland is EU noch een euroland maar is niet het enige niet-euro land dat zijn munt gekoppeld had aan de euro. Denemarken bijvoorbeeld doet dat ook, al dertig jaar lang. Het beleid van de Deense centrale bank is erop gericht de koers van de Deense kroon binnen een nauwe bandbreedte ten opzichte van de euro te houden. De koers mag van de centrale bank in Kopenhagen slechts 2,25 procent hoger of lager dan de spilkoers van 7,46038 komen te liggen.

Samen met de daling van de koers van EUR/CHF (als die koers daalt, dan wordt de frank sterker) is ook de koers van EUR/DKK (DKK staat voor de Deense kroon) gezakt. De daling is bij lange na niet te vergelijken met die van de frank, maar veel beleggers houden er rekening mee dat Denemarken hetzelfde kan doen als de Zwitsers.

Zwitserland heeft de koppeling verbroken omdat het land zijn munt niet minder waard wil aten worden. Dat is al gebeurd met de euro maar nu de Europese Centrale Bank (ECB) op het punt staat op grote schaal staatsobligaties van de eurolanden op te kopen, vonden de Zwitsers het wel genoeg. Op middellange termijn is een sterke munt voordeliger dan een zwakke munt.

Op de financiële markten gonst het van de geruchten van Denemarken dus het Zwitserse voorbeeld zal volgen. Scandinavische banken krijgen talloze telefoontjes van beleggers uit de hele wereld met vragen erover.

De minister van Economische Zaken van Denemarken moest zelfs een verklaring afleggen dat de koppeling aan de euro ‘veilig’ is, om de markten te geruststellen. Economen bij de verschillende Deense banken stellen dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat Denemarken de koppeling met de euro verbreekt. Dat zijn dezelfde banken overigens die volledig verrast werden door het Zwitserse besluit eind vorige week.

De geruststelellende woorden van de minister en de Deense bankiers konden niet voorkomen dat de koers van EUR/DKK naar het laagste punt sinds eind 2004 gezakt is. Met andere woorden, de Deense kroon is in ruim tien jaar tijd niet zo sterk geweest als momenteel.

Afhankelijk van hoe overtuigd beleggers zijn over het Deense monetaire beleid, kunnen de gevolgen voor onder meer de Nederlandse melkproducenten en varkenshouders behoorlijk zijn. Als beleggers de kans dat Denemarken inderdaad zijn munt los zal koppelen van de euro hoger gaan inschatten, dan is het te verwachten dat de koers van EUR/DKK onder verdere neerwaartse druk komt te staan.

Loskoppeling van de band tussen de euro en de Deense krona zou de Nederlandse producenten van varkens erg goed uitkomen.

Dat zou de Deense export van melk en varkens(vleesproducten) behoorlijk raken; beide zouden namelijk voor de inwoners van de eurolanden duurder worden. In de periode januari tot en met oktober 2014 voerde Denemarken 1,15 miljoen toen varkensvleesproducten naar de andere EU-landen. Een groot deel daarvan ging naar de eurolanden. In Duitsland zetten de Deense varkensboeren ruim een half miljoen ton van hun producten om en Italië, Nederland en Frankrijk waren goed voor nog eens ruim 140 miljoen ton.

Op de niet-EU markten concurreren uiteraard de Nederlandse exporteurs van varkens(vleesproducten) met de Deense varkenshouders. Die verkochten in de eerste tien maanden van vorig jaar bijna een half miljoen ton in landen zoals China, Japan, Australië of de Verenigde Staten maar kunnen bij een nog sterkere krona lastiger concurreren met onder meer de Nederlandse varkenshouders. Hetzelfde geldt voor de melkproductie. De Deense melkexport bedraagt ongeveer 1,8 miljard euro elk jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden