EU-landbouw familiezaak

Landbouwbedrijfsleider in de EU heel vaak 65+

3 Maart 2015

Dat familiebedrijven in de landbouwsector veel vaker voorkomen dan in veel andere sectoren, is bekend. Maar hoe groot is hun aandeel? Uit een jaarlijkse publicatie van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, over landbouwsector, blijkt dat van bijna 12,3 miljoen landbouwbedrijven in de Europese Unie (EU), 11,6 miljoen ofwel 94,8 procent, échte familiebedrijven zijn: op die bedrijven werken alleen familieleden.

Vooral in Roemenië, Italië en Polen vinden we landbouwbedrijven met alleen familieleden die er werkzaam zijn. In Nederland is 57.800 van de in totaal 72.300 landbouwbedrijven niet alleen een familiebedrijf maar ook zijn alle werknemers leden van de familie. Nederland is één van de weinige EU-landen waar familiebedrijven meer dan 90 procent van de landbouwgrond in bezit hebben.

Van alle niet-familie landbouwbedrijven in de EU vinden we meer dan de helft in slechts twee EU-landen: Frankrijk en Spanje.

Uit de Eurostat-cijfers blijkt ook dat de vergrijzing de landbouwsector de komende jaren behoorlijk zal beïnvloeden. 30 Procent van de managers, vaak (mede) eigenaren dus, is ouder dan 65 jaar. Boven die 30 procent, ofwel 3,6 miljoen managers, zijn er nog eens 2,8 miljoen bedrijfsleiders die tussen 55 en 65 jaar oud zijn en de komende jaren dus pensioengerechtigde leeftijd bereiken. In Nederland is 16,6 procent van de bedrijfsleiders ouder dan 65 jaar.

30

procent

van bedrijfsleiders in de landbouw in de EU is ouder dan 65 jaar

Het staat dan ook vast dat het aandeel van de jonge bedrijfsleiders, hier gedefinieerd als jonger dan 35 jaar, de komende jaren fors zal toenemen van 7,5 procent nu. Dat kan zeker in Nederland het geval zijn, aangezien het aandeel jonge bedrijfsleiders in ons land slechts 2,5 procent is, fors onder het EU-gemiddelde.

boerenbusiness.nl

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief