Mede dankzij lage inflatie

Nederlandse economie klimt uit de crisis

5 Maart 2015 - Edin Mujagic

Lage inflatie mag dan volgens vele economen, beleidsmakers en centrale bankiers zeer slecht en ongewenst zijn, het is wel een ontwikkeling die ervoor zal zorgen dat de Nederlandse economie dit en volgend jaar harder groeit dan eerder werd verwacht.

Het Centraal Planbureau (CPB) meldt vandaag dat de lage inflatie en de zwakke euro de groei van de Nederlandse economie dit jaar zal opstuwen tot 1,7 procent. In 2016 verwachten de rekenmeesters van het CPB dat de Nederlandse economie met nog eens 1,8 procent aandikt.

De zwakke euro zorgt ervoor dat onze exporteurs makkelijker hun spullen aan de man brengen in andere landen. Uitgedrukt in andere munten, zoals de Amerikaanse dollar, is alles wat een stempel ‘made in the eurozone’ heeft, flink goedkoper geworden. Door de daling van EUR/USD hebben klanten in andere landen minder dollars of andere munten nodig voor één euro.

De lage inflatie helpt vervolgens ook en wel op twee manieren. In de eerste plaats stijgen daardoor de loonkosten maar langzaam. Dat betekent dat bedrijven hogere winsten kunnen behalen en meer ruimte hebben om te investeren. Lage inflatie die voor lage stijging van de lonen leidt, helpt de export ook, omdat de exporteurs hun prijzen niet hoeven te verhogen om de stijgende loonkosten op te vangen.

Hoewel de lonen door de lage inflatie niet veel zullen stijgen, zal de stijging toch hoger zijn dan de inflatie. Met andere woorden, de Nederlandse consument maakt iets mee wat hij in jaren niet heeft meegemaakt: zijn koopkracht gaat stijgen. Daardoor zal volgens het CPB de binnenlandse consumptie ook toenemen. Dit jaar plust die met 1,5 procent gevolgd door een toename van 1,7 procent in 2016.

1,7

procent

economische groei dit jaar in Nederland is wat ons te wachten staat voor het Centraal Planbureau

De werkloosheid daalt echter slechts licht maar vreemd is dat niet. De werkloosheid begint doorgaans pas noemenswaardig te dalen als het economisch herstel een feit is. Bovendien mag niet vergeten worden dat de werkloosheid in Nederland de afgelopen kwartalen wel is gedaald.

Wat roet in het eten kan gooien is echter als de economische situatie in de andere eurolanden verslechtert. Daarbij is vooral Duitsland van belang voor Nederland. Voorlopig ziet het ernaar uit da de Duitse economie het dit jaar goed zal doen. Het is nog te vroeg die conclusie te trekken, maar 2015 zou wel eens het begin kunnen zijn van vertrek uit de crisis.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden