Prijs meerjarig vastleggen

Britse bietentelers stoeien met prijsvorming

23 November 2015

De enige verwerker van suikerbieten in Groot-Brittannië; British Sugar, is begonnen met onderhandelingen over de quotumloze periode, die start op 30 september 2017. Bietentelers mogen nu hun zegje doen over de prijsvorming.

Discussies over de prijsvorming en leveringscontracten startte half november in het oosten van Engeland. Verwerken British Sugar peilt via een vijftal vergadering de stemming onder telers en wat zij van de toekomst verwachten, schrijft Farmers Weekly.

Een optie is het meerjarig vastleggen van de bietenprijs

Eén van de opties die vanuit de monden van de telers komt is een contract voor meerdere jaren. Als bietenteler ben je dan voor meerdere jaren zeker van de prijs die je voor het gewas krijgt en kun je op een gelijkwaardig areaal rekenen. Nu fluctueert zowel de prijs als het areaal jaarlijks enorm.

Richard Pike, algemeen directeur van British Sugar, zei op de eerste telersvergadering open te staan voor een meerjarig contract. ‘Maar, dan moet de belofte van stabiliteit en een hogere investeringsbereidheid onder telers wel werkelijkheid worden. Als dit het geval is, wil BS de optie zeker overwegen.’

Een meerjarig contract is niet de enige optie die telers, fabriek en belangenbehartiger NFU noemen. Zo zou de bietenprijs gelinkt kunnen worden aan die van suiker op de wereldmarkt, of juist van een ander gewas. Zo kunnen telers meer voordeel halen wanneer de wereldsuikermarkt gunstig gestemd is. Pike waarschuwt echter dat ook rekening met diepe dalen moet worden gehouden.

Telers moeten met lage prijzen rekening houden

Een derde optie die wordt genoemd is een aantal vooraf vastgestelde data prikken voor levering van de bieten. Op de dag van levering wordt ook de prijs gehanteerd. Vergelijkbaar met een dagnotering bij aardappelen.

British Sugar organiseert dit jaar nog vier vergaderingen voor meer bekend wordt over de toekomst. De laatste jaren staat het gewas voor veel telers op losse schroeven. De bietenprijs ligt zeer laag en qua opbrengst doet het eiland niet altijd mee met de Europese top. British Sugar biedt een lage prijs en lange leverperiode. Ongunstig voor telers. Groot-Brittannië dreigt daarom uit de Europese ‘beet belt’ gedrukt te worden door bijvoorbeeld Polen.

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Bijna elk Brits huishouden koopt zuivel en dit valt op

Nieuws Personeelstekort

Brits drama: massale euthanasie van varkens

Nieuws Suikerbieten

Bieten in VK niet opgehaald door logistiek drama

Inside Uien

Nederlandse uien vinden gretig aftrek bij Britten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief