Commotie over uitsnijderij

Pluimveesector heeft vrees voor kippengigant MHP

27 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De Oekraïense kippenvleesgigant MHP opent begin juli in Veenendaal een uitsnijderij. De productielocatie is een joint venture met de Nederlandse vleeshandelaar Jan Zandbergen BV. De komt van MHP wordt met argusogen bekeken door de Nederlandse pluimveesector.

Myronivsky Hliboproduct (MHP) verwerkt jaarlijks ruim 332 miljoen kippen in Oekraïne, die afkomstig zijn van grootschalige pluimveebedrijven in dat land. Vorig jaar kwam het bedrijf al in het nieuws, doordat Nederlandse banken als Rabobank en ING in totaal bijna 170 miljoen euro aan MHP hebben geleend voor het vergroten van de productiecapaciteit en het versterken van de concurrentiepositie.

Dit tegen het zere been van Nederlandse pluimveehouders die in het oosten langs de grenzen van de EU een concurrent zien groeien. De komst van de uitsnijderij en dus ook de fysieke aanwezigheid van MHP in Nederland is een volgende stap die de spanning verder doet oplopen. Te meer daar de kostprijs voor vleeskuikens in Oekraïne naar verluidt zo'n 40 procent lager ligt. Ook het imago van het kippenvlees in Nederland kan onder druk komen te staan.

3,15

miljoen

euro heeft MHP geïnvesteerd in twee productie en verpakkingslijnen in Veenendaal

Want ook dierenwelzijnsorganisaties hebben geen hoge pet op van MHP en spreken van een 'plofkipfabriek' die het niet zo nauw neemt met de Europese kwaliteitstandaarden. In een persverklaring probeert MHP deze beweringen te weerleggen door eriop te wijzen dat 'MHP werkt principieel volgens de hoogste Europese kwaliteitstandaarden.' Zo heeft het bedrijf onlangs een BRC (British Retail Consortium)-certificering, klassering A, behaald, laat MHP weten.

Ook het dierenwelzijnsbeleid voldoet aan de Europese standaarden en regelgeving, aldus MHP. Het vleesconcern ging onlangs een partnerschap met de Gezondheidsdienst voor Dieren aan voor voortzetting van de al jarenlange training, expertise en controle.

MHP heeft circa 3,15 miljoen euro geïnvesteerd om twee productie- en verpakkingslijnen in Veenendaal te realiseren voor het leveren van voorverpakte kipproducten. De productiefaciliteit heeft een oppervlakte van ongeveer 1.200 vierkante meter. MHP exporteert nu ongeveer 30 procent van de kipproducten, vooral naar het Midden-Oosten en Noord-Afrikaanse landen (41 procent van de export, 15 landen). Naar de EU gaat 17 procent van de export, verdeeld over 17 lidstaten.

MHP heeft echter stevige ambities de export naar de EU verder op te zoeken, zeker als er meer vrijhandel tussen Oekraïne en de EU mogelijk is. De Nederlandse pluimveesector zit niet op dit extra vlees te wachten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
oolbekkink 27 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10869938/Pluimveesector-heeft-vrees-voor-kippengigant-MHP]Pluimveesector heeft vrees voor kippengigant MHP[/url]
ik dacht dat de g. d. er was voor diergezondheid ,voor dierwelzijn zijn andere instanties aan gewezen. al een mooi begin van de betrouwbaarheid.
Johan 27 Mei 2016
Heb lekker veel aandeeltjes van MHP gekocht de voorbije jaren en niet geïnvesteerd in godvergeten landbouw in de Europese unie. Laat ze maar komen.
jpk 27 Mei 2016
Nertsenhouderij verboden
Varkenshouders loopt op zijn laatste benen
Kippensector is nu aan de beurt
Dank je wel overheid
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden