Nederland weerbaar maken

Dit zijn de antwoorden van Van Dam op de waterschade

4 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Met de aanstelling van een werkgroep die zich bezig gaat houden met het voorkomen van wateroverlast in de toekomst en een aanpak om getroffen bedrijven te ondersteunen, wil staatssecretaris Van Dam getroffen bedrijven in Zuidoost-Nederland steun bieden.

Dat staat in de Kamerbrief Waterschade in Zuidoost-Nederland waarin Van Dam de commissie voor Economische Zaken over de situatie informeert. De werkgroep gaat bestaan uit provincies, gemeenten, waterschappen, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, banken, verzekeraars en bedrijfsleven. Met deze partijen is afgesproken de al lopende initiatieven die zijn genomen na de wateroverlast te inventariseren, af te stemmen wat ieder uit de eigen verantwoordelijkheid kan doen en te bespreken wat er aanvullend nodig is.

Ook moet de werkgroep de economische gevolgen en werkgelegenheidseffecten op langere termijn (komende maanden) monitoren en afstemmen over initiatieven om deze negatieve gevolgen zoveel mogelijk te beperken.

Negatieve gevolgen wateroverlast zoveel mogelijk te beperken

De werkgroep gaat zich onder meer buigen over hoe op langere termijn de weerbaarheid tegen extreme omstandigheden kan worden vergroot. Meer extreme regenval vraagt een uitgekiend regionaal waterbeheer door de waterschappen die hiervoor verantwoordelijk zijn, in samenwerking met de gemeenten. Het Rijk zal waar mogelijk faciliteren en ondersteunend zijn. Het bedrijfsleven zal met de waterschappen bespreken welke maatregelen nodig zijn om te komen tot een klimaatbestendig en toekomstgericht waterbeheer.

Een ander belangrijk punt voor getroffen bedrijven is dat grote liquiditeitsproblemen worden voorkomen, zo gaat de brief verder. ‘Banken hebben aangegeven met dergelijke bedrijven in gesprek te zijn of gaan om te komen tot snelle maatwerkoplossingen, bijvoorbeeld verruiming van financiering of uitstel van aflossingen voor verder gezonde bedrijven. Voor leningen die onder de Garantstellingsregeling landbouw vallen, heb ik ervoor gezorgd dat de voorwaarden zijn aangepast zodat dit ook met behoud van de garantstelling, snel mogelijk wordt. Daarnaast ben ik bereid om mij in te spannen voor een aanvullende borgstelling voor werkkapitaal indien daar behoefte aan is.’

Mochten er knelpunten ontstaan met voorschriften ten aanzien van vanggewassen en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, bijvoorbeeld doordat het bouwplan wordt aangepast nadat een gewas verloren is gegaan, zegt Van Dam toe zijn best te doen hierin enige ruimte te creëren. ‘Hoewel er geen sprake kan zijn van een algehele vrijstelling van deze voorschriften, wil ik in overleg met de sector en de Europese Commissie bezien hoe en wanneer een beroep gedaan kan worden op overmacht om ruimte te bieden en te zorgen dat getroffen ondernemers niet met sancties geconfronteerd worden.’

Deelname Brede Weersverzekering de komende jaren verder vergroten

Verder belooft de staatssecretaris dat er een beroep kan worden gedaan op werktijdverkorting en bijstand in de vorm van een renteloze lening, een starterskrediet of een aanvulling op het inkomen tot bijstandsniveau.

Van Dam laat weten dat veel ondernemers al gebruik maken van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet, voor wanneer ondernemers extra bemesting nodig hebben als zij een nieuw gewas willen inzaaien.

Over de Brede Weersverzekering (BWV) zegt hij dat deze momenteel wordt geëvalueerd. In overleg met bedrijfsleven en verzekeraars wil Van Dam de deelname de komende jaren verder vergroten. De wet tegemoetkoming schade bij rampen keert alleen uit als de geleden schade niet redelijkerwijs verzekerd kan worden, deze niet elders kan worden verhaald en indien deze niet vermijdbaar is. De huidige schade is het gevolg van extreme weersomstandigheden waarvoor een drietal verzekeraars een brede weersverzekering aanbieden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
nexit 4 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10870529/Dit-zijn-de-antwoorden-van-Van-Dam-op-de-waterschade]Dit zijn de antwoorden van Van Dam op de waterschade[/url]
De desbetreffende minister heeft niets met landbouw, hij heeft samen gestudeerd met figuren met als insteek voor het milieu moet alles wijken desnoods met leugens en alleen luisteren naar onderzoeken die daarvoor het beste passen. Banken die je helpen vergeet het maar
pietje 5 Juli 2016
snelwegen blokkeren zoals in frankrijk, leidt tot meer resultaat, als overleg met deze minister.
Christian Kok 6 Juli 2016
Wateroverlast en extreem weer worden alleen maar veroorzaakt door wereldwijde geo-engineeering of wel weermodificatie ..dus chemtrails wat duidelijk iets anders is dan contrails die binnen enkele seconden verdwijnen..omdat het hier gaat om een uitstoot van waterstof en kooldioxide.
Echter bij chemtrails is deze uitstoot van een geheel ander kaliber nl. houdt u vast.. Aluminiumoxide, Barium,Strontium en verarmd Uranium..eh hoezo gezond..pure genocide dus..kijk ook even op www.geoengineeringwatch.org of www.juanmatus.com
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Weerupdate met Robert de Vries

Ook na uiterst nat april blijft weer een achtbaan

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden