In suiker, vlees en graan

Oekraïense president boert letterlijk goed

30 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Toen de Oekraïense president Petro Poroshenko aan de macht kwam in 2014 beloofde hij de meeste van zijn belangen in verschillende bedrijven van de hand te doen om volledig onafhankelijk te kunnen heersen. Niets blijkt minder waar. Ook op agrarisch vlak boert de president letterlijk goed.

Twee jaar na zijn aanstelling als president van het land blijkt dat van de belofte niets terecht is gekomen, schrijft website Intellinews. Uit een rapport verschenen in 2015 blijkt dat Poroshenko’s persoonlijke vermogen zelfs is gestegen, tot 858 miljoen dollar. Daarmee is hij de enige superrijke in het land die over 2015 een netto stijging wist te boeken. Daarvoor heeft Poroshenko talloze schimmige bedrijfjes om de touwtjes in handen te kunnen houden. De meeste bekende én meest waardevolle is een chocoladefabriek.

13

procent

van de suikerproductie is in handen van Poroshenko

Een van de takken van sport waarin Poroshenko zeer succesvol mee is zijn de agrarische ondernemingen. Niet in de laatste plaats omdat de kersverse Oekraïense minister van landbouw – Taras Kutovy – een goede partijvriend van de president is.

In juni maakte hij nieuwe productiequota voor onder andere suiker bekend. Hiermee wordt bepaald hoeveel suiker mag worden geproduceerd en geleverd op de binnenlandse markt en aan binnenlandse bedrijven voor marketingjaar 2016-2017. Wellicht niet zo vreemd dat de twee suikerfabrieken met de hoogste toegewezen quota’s (102.400 en 113.400 ton) beide in eigendom van Poroshenko zijn. Beide bedrijven zijn goed voor 13 procent van de totale suikerproductie in het land.

De twee fabrieken zijn onderdeel van het Ukrprominvest-Agro conglomeraat. Eigenaar is Prime Assets Capital, de allesomvattende holding van de leider die in Kiev is gevestigd. De agrarische groep produceert naast suiker ook rundvlees en graan. Daarnaast heeft het meerdere voedselproducerende fabrieken onder haar goede. Het is één groot spinnenweb. Zo levert de boterfabriek van Poroshenko weer de benodigde grondstoffen aan de chocladefabriek van Poroshenko.

In 2015 werd het conglomeraat als vierde grootste in het land gerankt. Daarnaast is het een van de vijf grootste bloemproducenten in het land. Dat komt goed uit, want de president heeft ook een sterke grip op de transport- en exportsector in de havens. De bedrijven van Poroshenko, of schimmige bedrijven van vriendjes, blijven enorme staatstenders winnen. Ook als ze nauwelijks blijken te bestaan. En dat baart de Oekraïense inwoners zorgen. Hun president zou de corruptie juist terugdringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
rabo 30 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10871331/Oekraïense-president-boert-letterlijk-goed]Oekraïense president boert letterlijk goed[/url]
Dat is pas een goede uitbreiding van de eu.
Agrarisch nederland word niet voorbij gelopen maar voorbij gefietst.
laten we met zijn allen hopen dat het niet de realiteit wordt.
bas 31 Augustus 2016
Dit is niet tegen te houden Europa kan als leverancier van hoogwaardig zaaizaad en pootgoed en in de dierveredeling misschien nog iets betekenen daar voor de rest is het sprookje uit.Waarom wil niemand dat begrijpen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden