Boer op kosten gejaagd?

Europese Unie steekt stokje voor overname Syngenta

31 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

Halverwege vorige week werd al bekend dat ChemChina en Syngenta de deadline van de Europese Unie niet hadden gehaald. De Europese mededingingsautoriteit eiste opheldering over de plannen van de nieuwe Chinese eigenaar. Dit weekend kondigde het aan een onderzoek te starten naar de overname. Die is halverwege maart afgerond, zo hoopt het.

Naar verwachting komt de conclusie van het Brusselse onderzoek pas halverwege maart naar buiten. Dit betekent dat de definitieve overname niet eerder dan begin 2017 gematerialiseerd kan worden. Pijnpunt van de EU waakhond is de toekomst voor de boer. Gaan zij niet meer betalen voor gewasbeschermingsmiddelen wanneer alles in handen van de China National Chemical Corp. komt?

15

maart

heeft de Europese Unie als deadline gesteld

ChemChina is al eigenaar van het Israëlische bedrijf Adama. Naar eigen zeggen het grootste agro-chemie concern in Europa. Met de overname van Syngenta krijgt het nog eens een vijfde van de wereldmarkt in handen. De Europese Unie maakt zich hier zorgen om. De portfolio’s van beide bedrijven overlappen sterk, vooral op het gebied van herbicide en insecticide. Worden klanten niet nadelig beïnvloedt? Zeker in tijden van lage gewasprijzen is dat een hot item.

De Amerikaanse kartelwaakhond sprak zich in augustus al positief uit over de overname. Syngenta liet vorige week zelf al blijken dat de overname vertraging op ging lopen. De commissie die het onderzoek gaat leiden heeft 15 maart als deadline gesteld. Deze commissie gaat samenwerken met autoriteiten in de VS, Brazilië en Canada als onderdeel van het onderzoek, schrijft The Wall Street Journal.

De markt voor chemicaliën en zaaizaden is wereldwijd in beweging. Zo werken DuPont en Dow Chemical samen en nam Bayer in september Monsanto over. Het aantal wereldspelers neemt daarmee af van zes naar vier. Toch zijn aandeelhouders nog steeds positief dat de overname door kan gaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden