Ondanks eerder EU-besluit

Geen octrooi voor veredelde groente

4 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Op veredelde planten kunnen telers in principe geen octrooi aanvragen. Eigenschappen van groenten en fruit die via biologische processen worden ‘verbeterd’, zijn niet te patenteren.

Dat schrijft de Europese Commissie in een 'nadere uitleg' van een richtlijn uit 1998 die biotechnologische uitvindingen moet beschermen.

Eerdere uitleg leidde tot juridische problemen

Het Europese Octrooibureau had in maart 2015 besloten dat op veredelde producten onder voorwaarden wel een octrooi kan worden aangevraagd. Geconcludeerd werd dat dit ook gold voor bijvoorbeeld gekruiste broccoli of tomaten. Europa zegt nu dat dit nooit de bedoeling van de regelgeving is geweest en dat dit tot juridische problemen leidt.

Het Europees Parlement keerde zich eind vorig jaar tegen het besluit van het octrooibureau. Europarlementariërs als Jan Huitema (VVD) en Bas Belder (SGP) wilden voorkomen dat Europese boeren en kwekers, die veredelen zonder biotechnologie, gepatenteerde zaden van hun zelfgekweekte planten niet meer mogen gebruiken.

Nederland is wereldwijd de tweede exporteur van agrofoodproducten. Het ministerie van Economische Zaken organiseerde in mei een symposium in Brussel om de disbalans tussen de rechten van patenthouders en telers recht te trekken. Daar werd geconcludeerd dat er snel een oplossing moest komen om een eind te maken aan de juridische onzekerheid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden