Canadese regering betaalt

Melkveehouders krijgen vergoeding voor CETA

14 November 2016 - 1 reactie

Melkveehouders in Canada ontvangen een financiële compensatie voor de gevolgen van het CETA-verdrag. De Canadese regering, onder leiding van premier Justin Trudeau, heeft 240 miljoen euro vrijgemaakt om de komende vijf jaar de concurrentiepositie van de Canadese melksector veilig stellen.

PLC, een Canadees verbond van melkveehouders, had op compensatiemaatregelen aangedrongen bij de regering. De organisatie denkt dat de import van kaas uit Europa de Canadese zuivelindustrie jaarlijks 78 miljoen euro gaat kosten. Dat is de waarde van de melk die producenten niet kunnen verwerken, omdat er meer kaas Canada binnen gaat komen.

Vooral Franstalig Canada heeft onder CETA te lijden

Volgens CETA mag de EU jaarlijks 17.700 ton kaas uitvoeren naar Canada, waarvan 16.000 ton kwaliteitskaas, bovenop de 20.000 ton buitenlandse kaas die al wordt afgezet op de Canadese markt. Met name de Franstalige provincie Quebec wordt getroffen door CETA omdat in de Franstalige provincie veel melk wordt verwerkt tot kaas. In totaal wordt 51 procent van de Canadese kaas in Quebec geproduceerd.

Volgens Lawrence MacAuley, de Canadese minister van Landbouw, hoeven de melkveehouders zich geen zorgen meer te maken. ‘Met het geld dat nu vrijgemaakt is kunnen we de innovatie in de sector bevorderen en kunnen melkveehouderijen moderniseren. Op het gebied van robots, om maar een voorbeeld te nomen, kunnen we nog veel doen om onze concurrentiepositie internationaal te optimaliseren.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

CanadaCeta
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 15 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10872294/Melkveehouders-krijgen-vergoeding-voor-CETA]Melkveehouders krijgen vergoeding voor CETA[/url]
Ook de Europese boeren moeten dit geld krijgen,want het is weer valse concurrentie
geert 15 November 2016
Ik denk dat de Nederlandse boer weer niks krijgt met deze linkse staatssecretaris,ook de VVD laat niets van zich horen. Boeren moeten geen VVD weer stemmen,je krijgt dan weer een linkse staatssecretaris en de VVD houdt zelf de handen schoon en heeft niets verkeerd gedaan,denken ze.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Inflatie

Zuivelprijzen aanjager van hoge inflatie in Canada

Nieuws Aardappelen

Contracteren in Verenigde Staten nog niet ten einde

Nieuws Aardappelen

Grens VS op een kiertje voor Canadese aardappelen

Nieuws Aardappelen

Noodgreep aardappelen van Prins Edwardeiland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief