Nieuw R&D centrum

Syngenta stopt 21 miljoen in zaden veredeling

30 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Agrogigant Syngenta maakt vandaag, 30 november, bekend een bedrag van ruim 21 miljoen euro te gaan investeren in haar onderzoekscentrum in Enkhuizen. Het nieuwe 'R&D Technology Center' richt zich op de ontwikkeling en productie van groentezaden.

Naast een nieuw R&D centrum worden de huidige productiefaciliteiten gemoderniseerd. De beslissing maakt deel uit van een gefaseerd meerjarenplan van Syngenta, waarbij het investeert in haar groentezadentak. Volgend jaar starten de werkzaamheden. Er is een bedrag van 21 miljoen euro mee gemoeid.

De investering maakt deel uit van een meerjarenplan

Het bedrijf breidt uit in groentezaden doordat de wereldwijde vraag toeneemt. Dat zegt althans David Morgan, hoofd groentezaden bij Syngenta. Volgens Morgan gaat het bedrijf zich meer richten op de wereldwijde markt voor kool, sla, spinazie, tomaat en paprika. Enkhuizen is een belangrijke locatie voor het Zwitserse bedrijf. Voor groentezaden is het de grootste locatie wereldwijd, met ruim 550 werknemers. De historie gaat terug tot 1867. Volgend jaar viert het haar 150-jarig bestaan.

In februari kwam Syngenta in handen van chemieconcern ChemChina. De Europese mededingingsautoriteit kondigde eind oktober echter een onderzoek aan. Het vreest er namelijk voor dat de wereldwijd handel in gewasbeschermingsmiddelen en zaaizaden in een paar handen komt; daar ondervinden klanten nadeel. In augustus keurde de Amerikaanse kartelwaakhond de overname wel goed. Het onderzoek wordt naar verwachting in maart 2017 afgerond.

In september 2015 stond het bedrijf in Enkhuizen nog te koop, echter tot een overname kwam het niet, tot ChemChina in februari 2016 het volledige bedrijf overnam.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden