Vijf vragen aan Jos Verstraten

'Prijs fosfaatrechten hangt af van stoppers'

23 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

ZLTO vakgroepvoorzitter Jos Verstraten verwacht dat de prijs van fosfaatrechten daalt als acht procent van de melkveehouders stopt, waarmee 60.000 GrootVee Eenheden (GVE) uit Nederland verdwijnen.

Veel is er nog niet zeker, zelfs het doorgaan van de fosfaatrechtenhandel niet. Dat hangt af van het behoud van derogatie. Mocht de derogatie alsnog verdwijnen, ondanks het fosfaatreductieplan, dan gaat de Kamer opnieuw in debat over het voortbestaan van het fosfaatrechtenstelsel, legt Verstraten uit. Een amendement dat de inwerkingtreding van  het fosfaatrechtenstel per direct zou komen te vervallen indien Brussel geen nieuwe derogatie verleent, is verworpen.

U gaat er toch wel van uit dat de derogatie behouden blijft?
Jazeker. Maar voor het zover is moet er aan twee voorwaarden worden voldaan. Het fosfaatreductieplan moet geaccepteerd worden door Brussel . Daarnaast moet het algemeen bindend verklaard worden zodat het plan uitgevoerd kan worden.

Kiezen voor          
90 procent korting is nadrukkelijk niet de bedoeling

Er moeten voldoende GVE’s worden afgevoerd. Als gaandeweg de rit blijkt dat dit niet gebeurt dan moeten de teugels worden aangehaald. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat boeren gaan kiezen voor  90 procent korting op een deel van het melkgeld.

Weet u zeker dat varkensrechten niet als fosfaatrechten in de melkveehouderij kunnen worden verkocht?
Ja, dat blijkt uit de stemmingslijst van de motie's en amendementen die zijn ingediend na het Kamerdebat begin december.

Hoe legt u de tekst uit over de einddatum van de fosfaatrechten?
Er is een einddatum vastgesteld met lichte voorhangprocedure. Vergelijk de gang van zaken  met de varkensrechten. De fosfaatrechten vervallen niet automatisch in 2023 maar worden dan in het parlement ter discussie gesteld. Dit is voldoende om een fiscale afschrijving mogelijk te maken, alhoewel er ongetwijfeld jurisprudentie plaats gaat vinden met belastingkantoren.

Hoe belangrijk is de fiscaliteit? Als er fiscaal op fosfaatrechten afgeschreven kan worden, komt dat voordeel toch gewoon bovenop de prijs?
In het geval dat er veel verdiend wordt in de sector is dat het geval. Het omgekeerde is ook waar. Ik ga ervanuit dat banken zo verstandig zijn de aflossing te koppelen aan de afschrijving. Dat drukt de waarde. Het voordeel van afschrijfbaarheid is ook dat het verdwijnt van de balans. Dat scheelt bij bedrijfsovername in de familiesfeer.

ZLTO zet zich in voor een zo laag mogelijke prijs van fosfaatrechten. Bent u niet bang dat het net zo zal gaan als met het melkquotum?
De handel bepaalt de prijs. Wat de gek ervoor geeft. Als het fosfaatrechtenstelsel was ingegaan per 1 januari 2017 zou de markt nu overspannen zijn geweest, met heel veel koeien waarvoor rechten moeten worden gekocht die er simpelweg niet zijn. De kringloopwijzer was in 2017 ook nog geen onderdeel van het rechtenstelsel geworden. Het reductieplan gaat ervoor zorgen dat er GVE’s verdwijnen. Die hangen in 2018 dus niet meer boven de markt. Verdwijnen betekent niet persé slachten. Denk ook aan export van jongvee als optie. Hoe meer jongvee er wordt geëxporteerd, hoe kleiner de kans dat de melkproductie en de prijs van fosfaatrechten in 2018 snel stijgt.  De stoppersregeling zorgt ervoor dat er in 2018 wel rechten boven de markt hangen. Veel zal afhangen van de stoppers. Als er 60.000 koeien van de markt verdwijnen komt het goed. Het is een belangrijk onderdeel van het plan, om gegroeide bedrijven over de hobbel 2017 heen te krijgen en perspectief geven voor  2018  en verder, als het stelsel in werking treedt. Die bedrijven zijn belangrijk voor de toekomst van de sector en ik voel me ook daar verantwoordelijk voor. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Rfc lid 23 December 2016
Waarom zou je stoppen? Je krijgt alleen een voorschot van €1200 die later verrekend wordt.

De stoppers regeling is een wassen neus
jos verstraten 24 December 2016
+ een bedrag wat kan oplopen tot €1000,- premie per gve.
En die €1200 is de minimum garantie als het plan niet blijkt te werken en rechten in '18 minder waard blijken te zijn.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden