EU Outlook 2017:

Volgend jaar 14 procent meer suiker

29 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

De Europese Unie rekent op een productie van 16,9 miljoen ton witte suiker in 2017. Dat is een toename van 14 procent, vergeleken met het afgelopen seizoen. In 2018 nadert de productie de 20 miljoen ton, net zoveel als in 2014.

Een half miljoen ton suiker extra in 2017 is vooral het gevolg van een toename van het areaal. In totaal wordt er naar verwachting anderhalf miljoen hectare uitgezaaid, in de hele Europese Unie. De verwachting dat het areaal toeneemt is gebaseerd op de snel gestegen prijs voor suiker op de wereldmarkt. In amper een jaar tijd van 300 euro per ton naar meer dan 550 euro per ton. Deze prijsstijging heeft te maken met de wereldwijd afnemende suikervoorraden. In de Europese Unie nam de productie van witte suiker in het seizoen 2015/2016 af met 24 procent. 

Grote onzekerheid over Braziliaanse productie

De kiloproductie voor het volgend seizoen wordt op 110 miljoen ton geschat in de hele EU. Dat is een toename van acht procent. Uiteraard is deze raming onzeker omdat zowel de opbrengst per kilo als met name het suikergehalte kunnen variëren. In de 'suikerbieten belt' Frankrijk, Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk bleek de onvoorspelbaarheid eens te meer. Eerst moesten de verwachtingen na de overvloedige neerslag in de eerste helft van het groeiseizoen naar beneden worden bijgesteld. In de tweede helft zorgde het uitzonderlijke nazomerweer juist weer voor grotere opbrengsten en in het bijzonder hogere suikergehalten. 

Komend jaar wordt het tweede jaar op rij met meer vraag dan aanbod, verwachten de marktdeskundigen van de EU. Snel stijgende prijzen worden niet uitgesloten, als de productie in Brazilië tegenvalt. De economische crisis in dit land en de droogte kunnen grote invloed hebben. De onzekerheid hierover is groot. Het risico op sterk dalende prijzen is klein, omdat de fundamenten van de markt hecht zijn. De Europese Unie verwacht een afname van de import en een toename van de export.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Boertje 30 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10872843/Volgend-jaar-14-procent-meer-suiker]Volgend jaar 14 procent meer suiker[/url]
zullen we eerst ff de bieten zaaien voor we over opbrengsten gaan praten
Abonnee
verzopen boerenl*l 30 December 2016
ff 28% meer zaaien
Bartje 30 December 2016
Ligt eraan hoe het weer wordt dit komende jaar
Abonnee
erik 30 December 2016
zullen we het hier even bij AARDAPPELEN houden
Suikerstuutje 31 December 2016
Tja, weer en prijs brengt een bietenboer van de wijs....zodra er na de 2017 weer fabrieken gaan sluiten komen de protestkarren weer naar buiten, en zo heeft Brussel ons allen bij de keel en is er het ene jaar bijna geen teelt en het volgende jaar veels te veel...Tijd voor de alternatieven breekt aan, nog even en een bietenpulp vezel kan rechtop staan.
jos 31 December 2016
De markt is na mijn mening te wispelturig. Wat is er nu zeker in deze tijd?
Abonnee
verzopen boerenl*l 31 December 2016
Zeker is dat je bij Rabo 6.5% betaald op een kaskrediet en dat je niets krijgt als je geld wegzet.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden