Vurig pleidooi van stas

'Onzinnig GLB zo snel mogelijk schrappen'

4 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 19 reacties

Harde taal leverde Andrea Leadsom – de Britse evenknie van Martijn van Dam – af in haar keynote speech die de Oxford Farming Conference aftrapte. De drie gewassen regel in het GLB is onzin. Die moet zo snel mogelijk geschrapt worden. Borden met de EU-vlag moeten verdwijnen en zoveel mogelijk onzinnige regeltjes.

De Britse staatssecretaris van Economische Zaken en junior minister van Energie, Andrea Leadsom, sprak klare taal in haar keynote speech. Ieder jaar, aan de start van januari, wordt de Oxford Farming Conference georganiseerd, waarin een scala aan experts de Britse landbouwsector onder de loep nemen. Thema is dit jaar Thrive or Survive (opbloeien of overleven). Brexit is hét thema en in ieders gedachte.

Boer moet zich focussen op kerntaak: voedsel produceren

De conservatieve politica Leadsom sprak 4 januari het agrarische bedrijfsleven toe en, ze wond er geen doekjes om. Ze start een kruistocht naar het verlagen van de hoeveelheid papierwerk zodat ze zich kunnen focussen op hun kerntaak: Het produceren van voedsel. Maar, hoe wil ze dat bereiken?

Het verminderen van de bureaucratie; 'red tape', is het streven van Leadsom. Die kost de landbouwsector 5 miljoen pond per jaar en nog eens 300.000 manuren om alle papierwerk in te vullen, somt de staatssecretaris op. Onder leiding van Leadsom gaat de Britse overheid in 2017 in gesprek met de landbouwsector om te kijken hoe ze de sector kunnen hervormen en het gezonde boerenverstand terugkrijgen in de landbouwwetgeving.

‘Voor een te lange periode heeft het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid GLB getracht de wensen van 28 lidstaten tegemoet te komen, waardoor boeren juist zijn tegengehouden’, aldus Leadsom. ‘Nu we de EU verlaten kunnen we ons focussen op wat het beste is voor het Verenigd Koninkrijk. Door de Brusselse bureaucratie terug te dringen bevrijden we onze boeren van een last waardoor ze meer geweldig Brits voedsel kunnen produceren, verkopen en exporteren terwijl we de hoge standaarden voor voedselveligheid en dierwelzijn blijven hanteren.’

Welke Europese regels betitelt Leadsom als overbodig? Daarover is ze duidelijk: ‘We schrappen de onzinnige drie gewassen regeling in het GLB. Wie subsidies uit de EU ontvangt is nu verplicht een reclamebord op zijn bedrijf te plaatsen met een vlag van de EU. Doe je dat niet, dan ontvang je een boete. Die regel schrappen we direct. Door de drie gewassen regel te schrappen bevrijden we 40.000 akkerbouwers zodat ze de gewassen kunnen telen die zij willen, waardoor de economie met miljoenen ponden kan groeien.’

Speerpunten van Andrea Leadsom:

  • Bureaucratie verminderen, druk op boeren verlagen
  • Voedselproductie verhogen door 3 gewassen regel te schrappen
  • Meer Brits voedsel en dranken exporteren
  • Innovatie binnen technologie stimuleren
  • Niveau van werknemers in de landbouw verhogen

Ook wil de overheid regels versoepelen voor wat betreft gecompliceerde definities die de EU heeft opgesteld om voor toeslagen in aanmerking te komen. Bijvoorbeeld wanneer een heg een heg is en wanneer een plas een vijver is. Daar komt een simpel systeem voor in de plaats. Een andere doorn in het oog van de staatssecretaris is de hoeveelheid papierwerk die boeren moeten ondernemen om voor schadevergoeding in aanmerking te komen na een overstroming.

20.000

inspecties

op bedrijven schrapt de overheid tot 2020

Het aantal inspecties op landbouwbedrijven is nu al aan het afnemen, door ze te stroomlijnen of gebruik te maken van satellietbeelden waar mogelijk. In 2017 worden 4.000 inspecties geschrapt en in 2020 moet dat aantal zijn toegenomen tot 20.000.

Leadsom heeft haar woordje klaar en steekt die niet onder stoelen of banken. Het schrappen van de verplichte EU-borden is een populistisch en weinig gevolgen hebbend zoethoudertje voor de sector. Populistische maatregelen die agrarische ondernemers graag aanhoren. Maar, op vragen over hoge importtarieven voor bijvoorbeeld Brits vlees en de impact op inkomens kon ze geen duidelijk antwoord geven. Details zijn uit den boze, het gaat om visie en ideeën. Daarin lijkt de vurige speech van de politica veel op die presidentskandidaat Trump. Niet let’s make America great again maar; let’s put the Great back in Great Britain. Verloren grootheidswaanzin van een eeuw terug, of hebben ze het aan het rechte eind? De tijd leert het ons.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
19 reacties
Hans 4 Januari 2017
Kijk, een vrouw met ballen!
Kan Dhr. van Dam veel van leren!! Onnodige regelgeving is alleen bedoeld om groep ambtenaren het EU geld te laten op slurpen!
Het als het feit dat als je alleen wintergraan en winterkoolzaad gewassen teelt je ook nog een groenbemester moet zaaien om de mineralen op te laten nemen. Alsof de winterkoolzaad en de wintergranen dat niet doen!

Het zal wel niet maar ik hoop dat hij hier wat van opsteekt!!!
jan 4 Januari 2017
Dat van die borden is niet alleen maar popi-jopi geleuter. Die borden staan hier in NL. ook bij elk door de EU (nee door de belastingbetaler!, uzelf dus) gefinancierd project.
Maar die financiering komt met een hoop voorwaarden (het plaatsen van zo'n EU reclamezuil is er een van) en de kosten (de belastingafdrachten) zijn aanmerkelijk hoger als de EU bijdrage (iets in de richting van 3 Euro betalen, 2 Euro ontvangen), want het Brusselse afroomapparaat moet ook draaien.

En dan hebben we het nog niet gehad over de kosten die volgens Brussels recept gemaakt moeten worden om aan alle regels te voldoen (acquisitie, mededinging in aanbesteding, voorschirften, controle, claims, evaluatie en bijbehorende reizen en vergaderingen om een bijdrage te ontvangen, vandaar de tienduizenden lobbyisten in Brussel, die dat ook niet voor nop doen, tja en als je geen lobbyist hebt ben je een sufferd; bEUrocratie is de Brusselse democratie.
De werkingen van de EU zijn buitengewoon inefficient, wil zelf niet gecontroleerd worden (dat heeft de praktijk wel uitgewezen) en overtreedt haar vele eigen interne regels doorlopend.
Wanneer wordt NL rijp voor Nexit, want dit gaat van zeer kwaad tot erger. De het EU-rupsje-nooit-genoeg heeft geen zelfreinigend vermogen dus kunnen we het beter maar achter ons laten*.
Bilaterale handel legt NL bepaald geen windeieren en je hoeft de ballast van de zuidelijke landen niet langer mee te slepen.
Ik hoop zeer van harte dat het, na de ongewtijfeld zeer beladen en belastte uittredingsonderhandelingen, de UK voor de wind zal gaan. Maar moeten we daarop eerst wachten voordat we zelf het initiatief nemen om Brussel vaarwel te zeggen?

*ik hoor veel eurofielen steeds instemmen dat er met de EU wel veel aan de hand/niet klopt, maar hoor nooit hoe ze dat willen aanpakken. Behalve, volgens d66-GL-mantra: meer Europa is beter. Wie wil dat nog langer horen?
wannes 4 Januari 2017
een vrouw met ballen juist!!!!Je mag verhofstadt zijn 30000 jobs (parasieten) toch niet weg nemen,allee nu.die denken dat het de economie ten goede komt.kijk naar de geschiedenis USSR veel regels het is nu USSEURO.die mannen die denken dat het opleggen van jobs goed is,jobs moeten van onderuit komen.nog een beetje en ik vertrek man.die EUROPESE dictatuur.sinds de euro, het leven veel duurder en minder vrijheid.het is maar goed voor die eurocraten, wij slaafjes,die lachen met ons leven poetin
wannes 4 Januari 2017
en je heb terrorisme,maar ook financieel terrorisme.alle westerse centrale banken zijn in mijn ogen financiële terroristen.
wannes 4 Januari 2017
zeg,weet er iemand of de ECB winst maakt en waarnaar zou die winst dan gaan????
wannes 4 Januari 2017
je moet eens goed kijken op het 1dollar biljet heb je de david ster?op sommige Amerikaanse vlaggen zie je de david ster!!!de laatste 3 die aan het hoofd stonden van de FED zouden als godsdienst joods zijn.zou ik te maken hebben met complot theorie????
jan 4 Januari 2017
@wannes dat is een pentagram, geen davidsster.
En ja, veel joden (dat zijn niet noodzakelijkerwijs gelovigen en wat dan nog?) zijn nu eenmaal beter in financiele en ook wetenschappelijke zaken. Pluk er de vruchten van zou ik zeggen, want ze zijn (gesteld tot) zegen voor de mensheid.
Ikke 4 Januari 2017
Europa is inderdaad grootheidswaanzin, waarin er niks verenigd is en elke lidstaat nog afzonderlijke regels heeft. De westerse lidstaten maken de oosterse rijk! Ze gaan met onze jobs lopen(werken aan hongerloon hier) lonen en sociale zekerheid gaan naar hun thuisland dus de economie daar vaart er wel bij. Plus de miljoenen van Europa. We zijn echt goed bezig hier.
Rabo 4 Januari 2017
Laat meneer van dam mij eens uitleggen hoe het mogelijk is dat oost Europese bedrijven (ook landbouwbedrijven) tot wel 70 % van hun investeringen terug betaalt krijgen van hun overheid ( verborgen subsidie)
terwijl wij hier blij moeten zijn met een schamele tegemoet koming van wild schade en weg gepest worden met controle en onzinnige regelgeving
ger 4 Januari 2017
zou er nu eindelijk iemand wakker worden ...?
Henk 4 Januari 2017
Stuur deze tekst ook door naar alle redacties van alle kranten in Nederland. Zie je wel welke krant dit publiceert.
Professor P 4 Januari 2017
Het GLB is een middeltje om de boeren in het gareel te houden. Eerst uitkleden en daarna iets teruggeven onder veel voorwaarden om ze naar de pijpen van de overheid te laten dansen.
Maar het zijn niet eens deze regels die de ondernemers hinderen. Eerst het gat in de hand van de overheid maar eens dichten en alle belastingtarieven maar eens omlaag brengen. Zowel de inkomstenbelastingpercentages, WOZ belasting, verzekeringsaccijns, brandstofaccijns, BTW, overdrachtsbelasting, vermogensbelasting, wegenbelasting en de energiebelasting. Het ondernemingsklimaat in Nederland is niet slecht door de regels, maar door de belastingdruk. Omdat er zowel belasting geheven wordt op inkomsten als op uitgaven, loopt het belastingpercentage op tot meer dan 75%. Helaas is dat de keerzijde van een democratie: populistische partijen die met geld strooien winnen de verkiezingen. Maar hoe democratisch is Nederland eigenlijk als bijna 100% van het geld wordt verdeeld door de overheid? Net als in alle communistische landen zal de motivatie en ondernemingsdrang verdwijnen. De echte ondernemers zijn waarschijnlijk al lang het land uit. Dit onomkeerbare proces is zal zich aankomende tijd exponentieel versnellen vanwege de toenemende geldhonger van den Haag, de gemeente, provincie en Europa. Tot zover het negatieve. We leven allemaal in vrede en welvaart. Een gelukkig 2017 en we hopen maar op een beste inflatie, zodat de overheidsschulden verdampen en er minder hoeft te worden uitgegeven.
wannes 5 Januari 2017
JAN,Jij spreekt over het pentagram????? Het pentagram is een ster met 5 punten!!!!!deze ster heeft er 6 zie het 1dollar biljet en niet de amerikaanse vlag maar sommige amerikaanse vlaggen die je kan zien staan als 1 van de overheid komt lullen.zie RT TV.
wannes 5 Januari 2017
En hacking van stemmen ????in Amerika??bij ons zijn de stem computers niet verbonden met internet!!!volgens paul craige roberts in amerika ook niet!!!!hoe zou Poetin dat dan gedaan hebben???zijn die Russen dan slimmer dan de Amerikanen,hou Jullie vast ze willen met een valse vlag beginnen tegen poetin!!!!!nog voor Trump op zijn zetel zit
Raf 5 Januari 2017
Beste professor P, de belastingsdruk in Nederland is vele maken kleiner dan in belgie. Ik zou zo willen ruilen want in Vlaanderen is het een ramp
jan 6 Januari 2017
@Raf. Als je het mij vraagt is heel Belgie (een land?) een ramp.
Abonnee
mkroon 7 Januari 2017
Wie denkt dat wij beter af zijn zonder EU moet even verder denken dan dat populistische geneuzel. Als wij geen EU meer hebben zijn wij overgeleverd aan de Nederlandse politiek. Wie denkt dat wij daar beter van worden???????
Nu doen zij al te kort voor de agrarische sector en boren zij de gereedstaande potjes idealistisch al niet aan. De ongebruikte potjes met geld worden door de NL politiek niet eens gecreëerd.

Wat denk je dat Nederland bereikt in de export al zij zich afwenden???? Denk je dat ze in de wereld op Nederland staan te wachten.

Wat een naïef geneuzel van de meeste hierboven. Kip zonder kop, dat zijn degene die een NEXIT af willen dwingen.

Welkom in de nieuwe wereld waar wij als klein landje niet hebben in te brengen. EU exit betekend ook BENELUX exit, vrijhandels exit, terug naar de gulden met onberekenbare valuta risico's, En Thieme en van Dam die bepalen hoe de landbouw moet gaan werken.
jan 8 Januari 2017
@mkroon. welk deel van de agrarische export (niet doorvoer meerekenen) wordt binnen de EU afgezet? NL heeft uitstekende producten waarvoor wereeldwijd belangstelling bestaat.
Zonder de ballast van de EU en zuidelijke landen weten wij onze markten goed voor ons te winnen. De EU is daarin eerder tot last dan hulp.
Zie bijvoorbeeld de fytosanitaire regels en praktijk waarnaar we ons moeten voegen, daarmee onze reputatie aan die van de EU 'kwaliteiten' ondergeschikt makend.
Buurlanden, m.n. Duitsland doet echt de grens niet dicht. Dat zou het praktisch landlocked maken.
De 'potjes' betekenen weinig als we die zelf niet vullen. Als de belastingen die ons door Brussel afhandig worden gemaakt zelf kunnen beheren is dat voordelig: meer zeggenschap, minder irrelevante regels (door andere landen opgelegd) en minder bEUreaucratie (je wilt niet weten wat dat betekent).
Of denkt u dat de Brusselse ministers (commissarissen) met hun gigantische apparaat van hogere kwaliteit zijn als Nederlandse kandidaten?
Dat het volk de verkeerde partijen stemt heeft ze aan eigen hebberigheid en hooghartigheid te danken.
Of zou u zich liever door het vrijmetselaarskreng Verhofstadt willen laten leiden?
jan 20 Januari 2017
Gelukkig, die ramp is ons bespaard gebleven.
jan 20 Januari 2017
gelukkig, die ramp is ons bespaard gebleven.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Politiek

Handel in voeding EU en VK door Brexit fors gedaald

Nieuws GLB

Natuurclubs dwingen onderzoek naar GLB af

Politiek GLB

Advies: verdeel Europese landbouwsubsidies anders

Nieuws Verenigd Koninkrijk

'Voedselzekerheid wordt als vanzelfsprekend gezien'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden