Komt kou tot aan Nederland?

Winter haalt keihard uit in Oost-Europa

10 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Al sinds nieuwjaar is de temperatuur in Oost-Europa niet boven nul geweest en het lijkt er op dat de winter ook de komende weken de wintergranen op de uitgestrekte Oost-Europese vlaktes gaat teisteren.

De ergste kou zakte vanuit het hoofdkwartier in Siberie uit naar de Balkan en zelfs op Kreta viel sneeuw. Dat was 40 jaar geleden. Weerman Reinier van de Berg had dan ook in zijn hele carrière nog niet zulke lage temperaturen van minus 45 graden graden op de kaart in Siberië aangewezen.

Ons land ontsprong de dans. Het bleef bij een spekgladde zaterdag na de zoveelste flitswinter met één nacht plaatselijk strenge vorst. Maar koude lucht laat zich niet zomaar verjagen, ook al heeft de dooi de winter tijdelijk teruggedrongen.

West Europa komt de komende week ook aan de beurt, al is het nog de vraag of de Siberische temperaturen die de afgelopen dagen in grote delen van Oost-Europa tot aan de Middelandse Zee zijn gemeten, ook bij ons worden gehaald. Waarschijnlijk vordert de kou ook niet tot aan de Franse Riviera en nog veel verder, de Algarve en de Azoren, zoals in de winters van '79 en '85 gebeurde.

Gebeurt dat wel, dan gaat de Elfstedenkoorts zeker toeslaan als ook bij ons het kwik 's nachts daalt tot onder de minus twintig en het zelfs overdag streng blijft vriezen. Maar verder hoeft niemand er rouwig om te zijn als strenge tot zeer strenge vorst, 's nachts en overdag uitblijft.

Als de grote rivieren bevriezen in korte tijd zoals de Donau in Belgrado en Boedapest bevroren is, valt de maatschappij stil. Wat te denken van alle digitale apparatuur die afhankelijk is van accu's? Hoe ver het kwik gaat dalen, zal afhangen van de sneeuwval die er aan vooraf gaat, zoals vaak bij een klassieke inval van de vorst met een hoofdletter V.

Vanuit het zuiden draait een depressie donderdagavond over ons land en zal met name in het zuidoosten voor veel sneeuw gaan zorgen. Daarna kan het 's nachts boven een sneeuwdek en een heldere hemel in deze tijd van het jaar snel streng gaan vriezen. Vervolgens zorgt een hogedrukgebied boven Scandinavië voor een noordoostenwind en aanvoer van vrieslucht uit de diepvries, die inmiddels flink is afgekoeld.

Het hogedrukgebied is niet uitzonderlijk standvastig en omvangrijk, waardoor de serie ijsdagen in ons land beperkt lijkt te blijven. Of het blijft bij een kortstondige uithaal van de winter zoals in '96/'97, toen er op 4 januari na slechts twee weken strenge vorst als een Elfstedentocht werd gereden kunnen de computers nog niet berekenen.

Zo goed als zeker is wel dat er volgende week geschaatst kan worden op natuurijs en dat wintergranen in Oost Europa en Rusland voor het eerst sinds lange tijd op grote schaal te lijden zullen hebben van een ouderwetse winter.

Foto: Weerman Jan Visser

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
krud 10 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10872961/Winter-haalt-keihard-uit-in-Oost-Europa]Winter haalt keihard uit in Oost-Europa[/url]
mooi.
ik ben er blij mee
hoe gaat het dan met de peen prijzen?
Abonnee
betweter 10 Januari 2017
en uien?
Agri 10 Januari 2017
Zeker niet verder naar beneden.
Abonnee
betweter 12 Januari 2017
en de aarde warmde op.......
piet 12 Januari 2017
betweter schreef:
en de aarde warmde op.......

klopt, koelt ie nu weer mooi af.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden