Trump moet aan de slag

Streep door TPP bezorgt Amerikaanse boer hoofdpijn

24 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Amerikaanse boeren zijn bezorgd dat de barrières om handel te drijven met veel landen, waaronder Japan, Australië en Maleisië, worden geminimaliseerd nu president Trump zich maandag officieel terugtrok uit de Trans-Pacific Partnership (TPP).

Voor de agrisector, die het voor een kwart van de landbouwproductie moet hebben van export, zijn handelsdeals erg belangrijk. Handelsakkoord TPP, met 11 landen uit de regio Azië-Pacific, zou jaarlijks 4.4 miljard dollar hebben bijgedragen aan de Amerikaanse landbouweconomie. Met de terugtrekking maakt de agrarische sector zich dan ook behoorlijk zorgen. 

Het niet doorgaan van TPP voor sojabonentelers grote teleurstelling

Zo is de rundvleessector bezorgd dat er een handelsoorlog ontstaat met China en Canada, die partners zouden zijn geweest in TPP. Een handelsoorlog leidt tot hogere prijzen van Amerikaans rundvlees en brengt de producenten in een nadelige marktpositie. Zonder alternatieven zal dit voor de rundvleessector tot enorme verliezen leiden.

Ook de Amerikaanse sojabonenassociatie wijst op de grote belangen voor sojabonentelers. Meer dan de helft van het gewas wordt geëxporteerd en daarbij komt nog meer in de vorm van vlees en andere producten waar sojameel en -olie in zit. Het niet doorgaan van de jarenlange beloftes over TPP is voor hen een grote teleurstelling.

Volgens boeren is het daarom essentieel dat de nieuwe regering meteen begint met het ontwikkelen van nieuwe markten voor landbouwproducten en met het beschermen en doorontwikkelen van de agrarische belangen in de regio Azië-Pacific. Trump neemt de huidige handelsovereenkomsten onder de loep en zal de toegang tot markten waar hij kan verruimen. Daarbij is hij gericht op bilaterale handelsakkoorden en niet op multilaterale.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 24 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873131/Streep-door-TPP-bezorgt-Amerikaanse-boer-hoofdpijn]Streep door TPP bezorgt Amerikaanse boer hoofdpijn[/url]
Hopelijk geen hoofdpijn voor de Europese boer
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden