Niet kankerverwekkend

Nieuwe toelating glyfosaat zet stap in juiste richting

15 Maart 2017 - Niels van der Boom - 6 reacties

De omstreden herbicide glyfosaat ligt regelmatig onder vuur in de media en politiek. Vandaag heeft het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) echter goed nieuws voor de agrarische sector. Zij betitelen het middel als niet kankerverwekkend. Goed nieuws voor een hernieuwde toelating.

De Europese Commissie bepaalde in juni 2016 dat meer onderzoek nodig was om te beoordelen of voor glyfosaat een hernieuwde toelating moet worden afgegeven. Gebruik van de herbicide werd toegestaan tot ECHA zijn wetenschappelijk oordeel had geveld. Die komt vandaag, 15 maart, als positief uit de bus. Later dit jaar wordt beslist over de hernieuwde licentie voor de Europese Unie.

Over de licentie vernieuwing moet nog beslist worden

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO oordeelde eerder dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) bestreed dat. Daarin wordt het nu door de ECHA ondersteund. De eindstreep is echter nog lang niet bereikt.

Glyfosaat, in de praktijk beter bekend als RoundUp (de merknaam die Monsanto het gaf), ligt zwaar onder vuur. Milieuorganisaties in Europa proberen het middel uit te bannen. Zeker nadat de WHO zijn harde vonnis had geveld. Greenpeace is niet van plan akkoord te gaan met het besluit van het Europees Agentschap. Zij zeggen dat ECHA zich laat leiden door studies die de middelenfabrikanten hebben gefinancierd. Samen met andere milieuorganisaties en actiegroepen wil Greenpeace glyfosaat verbieden. Voor een burgerinitiatief heeft het inmiddels de helft van de benodigde handtekeningen binnen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
martijn 15 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10873800/Nieuwe-toelating-glyfosaat-zet-stap-in-juiste-richting]Nieuwe toelating glyfosaat zet stap in juiste richting[/url]
geef het middel glyfosaat terug aan de juiste gebruikers ! mensen met een spuit licentie en verbiedt het voor de particuliere markt
AJE 16 Maart 2017
Martijn
heeft het zoo slecht niet op geef het aan de mensen met een
SPUIT LICENTIE die hebben en weten wat ze doen!!!!
boer 17 Maart 2017
De toelichting in het artikel over de studies geven toch wel stof tot nadenken waar we mee bezig zijn.
Abonnee
erik 17 Maart 2017
kijk ook eens naar het effect op het bodemleven als je vaker glyfosaat gebruikt. Het is in principe een mooi middel, maar pas toe met mate lijkt mij geen verkeerd idee.
Korrie 17 Maart 2017
Doen we al
jol 17 Maart 2017
Zie het probleem niet, auto's vervuilen ook, moeten we die dan ook maar verbieden en met de fiets gaan?
Jk 17 Maart 2017
Jol, het verschil is dat iedereen een auto nodig heeft, daar beperkingen opleggen is niet populair. De laatste paar boeren die nog over zijn het zwarte schaap laten lijken is natuurlijk veel makkelijker om te doen richting de burgers...
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden