Wie is Maurits von Martels?

Melkveehouder met vele politieke ambities

22 Maart 2017 - 1 reactie

Melkveehouder Maurits von Martels (56) heeft met 21.510 voorkeursstemmen een zetel verzilverd in de Tweede Kamer. Dinsdag 21 maart is hij beëdigd als Tweede Kamerlid voor de CDA-fractie. Wie is Von Martels eigenlijk en wat kunnen boeren van hem verwachten?

Als een duveltje uit een doosje heeft Von Martels een plek in de Tweede Kamer weten te veroveren. Von Martels stond op plek 44 van de CDA-kandidatenlijst. Volgens zijn woordvoerder staat hij nu, op basis van het aantal voorkeursstemmen, op de vierde plek van de CDA-lijst. 

Naast landbouw ook interesse in sport, zorg en welzijn

Die stijging betekent dat Von Martels de eerste keuze zou moeten krijgen bij de verdeling van de posten. Zijn voorkeur gaat uiteraard uit naar de landbouw, maar Von Martels heeft ook interesse in sport, zorg en welzijn. Dat was dan ook zijn aandachtsgebied als wethouder in het Overijsselse Dalfsen.

Maurits is 6 jaar wethouder geweest in de gemeente Dalfsen. In die gemeente diende hij 4 jaar eerder al als raadslid. Zijn interesse voor sport is te verklaren. Von Martels is namelijk jarenlang springruiter geweest. Hij is bekend met de mores van de veehouderij, maar zal zijn akkerbouwkennis wel moeten bijspijkeren. 


Veehouders stemden massaal
Von Martels wist de meeste voorkeursstemmen te behalen in de veehouderijprovincies Overijssel, Friesland, Drenthe, Gelderland en Noord-Brabant. Hij wordt gezien als een vrije jongen die zich volledig inzet voor zijn bedrijf, met ruim 100 melkkoeien. Daarnaast heeft hij oog voor zijn omgeving. 

De vraag of Von Martels zich waar kan maken in de Tweede Kamer hangt af van de ruimte die hij krijgt van zijn partij, het CDA. De partij geeft aan enerzijds verheugd te zijn over zijn komst naar de landelijke politieke arena, maar volgde tegelijkertijd zijn camagne met argusogen. Het CDA was vooral bang om de grip te verliezen. 

Een jonkheer
Maurits von Martels is jonkheer en woont met zijn gezin, vrouw en drie zonen, op landgoed Huize Hessum. Von Martels is geboren op dit bescheiden landgoed met ongeveer 42 hectare cultuurgrond en wat bos. Hij nam het boerenbedrijf over van zijn vader.

In februari interviewde Boerenbusiness hem al. In dat interview komt naar voren waarom hij naast boer, ook politicus wil worden. Klik hier voor dat interview met Von Martels.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
mr L J W Berger 23 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10873869/Melkveehouder-met-vele-politieke-ambities]Melkveehouder met vele politieke ambities[/url]
waarde Maurits
jij kreeg mijn stem en die van mijn zu ster, omdat je het boerenbedrijf leidt
omdat je via je grootmoeder Van de Loo een neef bent,
omdat ik hoewel pastoor toch grote belangstelling heb voor hetgeen je doet
en omdat ik zeer gesteld was op je tante Elnra (die mooier was dan haar
dochter Elnaatje!)
gegroet
Louis J W Berger
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Caroline van der Plas

BoerBurgerBeweging groter dan CDA in peiling

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief