Rusland en Saoedi-Arabië

Oliegiganten houden kraan voorlopig dicht

15 Mei 2017 - Wouter Baan

Rusland en Saoedi-Arabië zetten de oliekraan voorlopig niet verder open. De Russische minister van Energie, Alexander Novak, en zijn Saoedische collega brachten maandag 15 mei het nieuws naar buiten. De beperking van de olieproductie zal in ieder geval tot maart 2018 duren.

Deze landen zijn verreweg de grootste olieproducten in de wereld. Naar aanleiding van het nieuws is de prijs van ruwe olie maandag 15 mei met 3 procent gestegen tot ruim 52 dollar. Voor een verdere prijsstijging moet de oliekraan verder dicht, dan nu het geval is.

Verlenging OPEC-deal niet genoeg voor prijsstijging

Verlening OPEC-deal dichtbij
In 2016 spraken de OPEC-landen af om tot 1 juli de productie van olie te beperken. Het doel hiervan is om de olieprijs omhoog te krijgen. Of die productiebeperking een vervolg krijgt, wordt waarschijnlijk op 25 mei besloten. Dan komen de olieproducerende landen namelijk opnieuw bij elkaar. Met het statement van Rusland en Saoedi-Arabië verwachten analisten en handelaren dat een verlening van de productiebeperking dichtbij is.

Impact klein
Om de olieprijs verder omhoog te krijgen, moeten de OPEC-landen overeenkomen om de olieproductie nog verder aan banden te leggen. Een analist van de ING laat in het Financieele Dagblad weten dat een verlening van de huidige productiebeperking al is ingeprijsd. Daarbij wordt de olieprijs tegengehouden door een ruime productie van schalie-olie in de VS.  

De productie van schalie-olie is momenteel winstgevend. Dat zorgt voor meer aanbod. Daarbij hoeven schalieproducenten zich niet aan de OPEC-deal te houden. Daarom wordt voorlopig gerekend met een prijs onder de 50 dollar per vat in de tweede helft van dit jaar. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Hoe onze beleidsmakers zwalken in energietransitie

Opinie Kasper Walet

Kloof tussen droom politiek en weerbarstige praktijk

Analyse Energie

Politiek zorgt voor onrust op de stroommarkt

Politiek Energie

Comeback rode diesel vereist geduld van boer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden