In de gemeente Utrecht is bij 2 dode wilde ganzen vogelgriep van het hoogpathogene H5N5-type aangetroffen. Deze variant is de laatste tijd wel vaker aangetroffen bij wilde vogels.
Het H5N5-type virus is waarschijnlijk een combinatie van het H5N8-type (dat de afgelopen maanden in Europa circuleerde) en een ander laagpathogeen virus (milde variant).
Laatste keer in Houten
De laatste keer dat het H5-type werd aangetroffen bij wilde vogels was op 23 maart in Houten. Het ging toen op subtype H5N8. In 2016 werden naast wilde vogels, ook verschillende pluimveebedrijven en hobbyhouders geïnfecteerd met het H5N8-type.
De H5-N5-variant werd de afgelopen periode tweemaal eerder aangetoond bij wilde vogels. Het ging toen om een zwaan in Groningen en een kuifeend in Werkendam. Beiden werden in 2016 aangetroffen.
Volgens de NVWA gaat dit wel om incidenten. 'In Nederland zijn er de afgelopen periode maar 2 besmettingen voorgekomen. Ook in de omliggende landen komt het zo nu en dan voor, maar het gaat hier niet om substantiële aantallen.'
Risico's
De risico's op besmetting zijn de laatste tijd zodanig afgenomen dat per 19 april bijna alle landelijke maatregelen werden ingetrokken. Hoewel het risico op besmetting dus is afgenomen, is het virus nog niet helemaal verdwenen. Dat betekent dat er nog steeds besmette vogels kunnen worden aangetroffen.
Alertheid bij pluimveehouders blijft belangrijk. Zij kunnen zichzelf beschermen door een goede hygiëne te houden op het bedrijf. 'Daarbij is het ook belangrijk dat de pluimveehouders zich houden aan de bezoekregeling. Die beide maatregelen zorgen ervoor dat de kans op vogelgriep geminimaliseerd wordt', aldus de NVWA.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.