Overname vaak te duur

Bedrijfsopvolgers hebben het moeilijk

20 Juni 2017 - Esther de Snoo - 7 reacties

Bedrijfsovernames worden steeds complexer, omdat het verschil tussen de overnamewaarde en de marktwaarde van boerenbedrijven verder toeneemt. Ongeveer 95 procent van de overnames gaat niet voor taxatiewaarde naar de bedrijfsopvolger. Doordat de waarde van de bedrijven toeneemt, eisen de kinderen vaker hun deel op.

Volgens Camiel Verhagen, bedrijfsadviseur van Accon avm kan slechts 5 procent van de boerenbedrijven overgenomen worden tegen de taxatiewaarde. 'Vaak wordt de helft van de taxatiewaarde van het onroerend goed niet eens gehaald.'

Als de andere kinderen dat niet zo zien, dan wordt een overname lastig

Complexiteit
De agrarische bedrijfsoverdracht wordt steeds complexer. Ouders willen het bedrijf wel overdragen aan de beoogde opvolger binnen het gezin. Echter, de schenking aan die opvolger moet steeds hoger zijn, wil de bedrijfsopvolger de financiering rond kunnen krijgen. Peter Pals  van Farmersfunding: 'Het voorzetten van het familiebedrijf is een vorm van rentmeesterschap. Als de overige kinderen uit het gezin dat niet zo zien, dan wordt overname heel erg lastig.'

Bedrijven worden meer waard
Kinderen worden mondiger en zijn zich bewuster van de toenemende waarde van het familiebedrijf. Verhagen: 'Boerenbedrijven worden meer waard. Dat geldt vooral voor de grondgebonden bedrijven. In de akkerbouw kan geen enkel bedrijf tegen de taxatiewaarde worden overgenomen. De grondprijs staat niet in verhouding tot de opbrengsten. Voor melkveehouders wordt het, met de invoering van de fosfaatrechten, alleen maar nog moeilijker en duurder.'

Verpachterswaarde nog te hoog
Grond dat in maatschap wordt gebracht, wordt in de maatschapsakte doorgaans tegen verpachterswaarde opgenomen. De verpachterswaarde is ongeveer de helft van de vrije waarde. 'Zelfs dan is de bedrijfswaarde in veel gevallen nog te hoog voor opvolgers om het bedrijf over te kunnen nemen', zegt Verhagen. 

Ouders worstelen met de hoge schenking

Familiebedrijf wordt steeds meer waard
Verhagen ziet veel ouders worstelen met de hoge schenking (aan de opvolgers) die nodig is om de financiering rond te krijgen. De andere kinderen uit het gezin eisen ook steeds vaker hun deel op, juist omdat het familiebedrijf zoveel waard is. 'Om alle kinderen een gelijke schenking te geven, is vaak ondoenlijk. De ouders willen ook nog een pensioen overhouden na de bedrijfsovername. Dat maakt dat bedrijfsovernames zeer complexe en langdurige trajecten worden.'

Nieuwe overnamestructuren
Om de financiering van een bedrijfsovername toch rond te krijgen, bieden nieuwe overnamestructuren, vaker dan voorheen, een oplossing. Pals: 'Het gaat daarbij vaak om het scheiden van eigendom en exploitatie van een bedrijf. Opvolgers staan daar vaak nog huiverig tegenover. De constructie vinden ze dan te ingewikkeld worden.' Camiel Verhagen noemt 2 voorbeelden die een oplossing kunnen bieden:

  1. Familiestichting: een stichting wordt opgericht waar een deel van de grond wordt in gebracht. 
  2. Bv-structuur: andere kinderen uit het gezin krijgen aandelen in het nieuwe overgedragen boerenbedrijf. 

Verder adviseert Verhagen vroegtijdig met elkaar in gesprek te gaan over de overname en om de verwachtingen van alle betrokkenen helder te krijgen. Ook raadt hij aan om regelmatig de maatschapsakte te evalueren en indien nodig te updaten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Jasper Mijnkippema 20 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10874898/bedrijfsopvolgers-hebben-het-moeilijk][/url]
Duidelijk artikel!
john 20 Juni 2017
als de taxatiewaarde niet de marktwaarde volgt klopt er toch iets niet?.. zoals ik het nu bekijk gaat 80% voor de helft van de taxatiewaarde weg.. Dat is dan de werkelijke prijs in NL. als je op 60% van de taxatiewaarde zit ben je op de goede weg. Ik verwacht ook dat als alle verhandelde grond in Nederland op de vrije markt komt dit ook het niveau wordt.
Ruurd Deelstra 20 Juni 2017
De waarde van een bedrijfsmiddel is per definitie het bedrag dat je er in de toekomst mee kunt verdienen. Een bakker koopt geen bakkerszaak als de terugverdientijd oneindig is. Prijzen voor (losse) agrarische grond komen helaas niet op die rationele manier tot stand. Voor de startende agrarische ondernemer, die er zijn inkomen mee moet verdienen, is dat lastig uit te leggen aan derden die alleen verkoopprijs in hun gedachten hebben.
claas 20 Juni 2017
Veel van die moeilijk over te nemen bedrijven zijn sterk gegroeid tijdens de loopbaan van de vertrekkende boer. Het verstandigste is dat deze boer een deel van de groei liquideert of casht door middel van verkoop van onderdelen van het bedrijf. Op deze manier is er geld voor oude dag en overige familie leden zeker gesteld.
Van dat wat dan nog overblijft is de basis meestal al veel beter dan waar de gaande boer mee gestart is.
Laat de opvolger vervolgens zelf maar bewijzen weer een gezond bedrijf op te bouwen dat in staat is om te groeien zonder onnodig veel goedkoop familiekapitaal te gebruiken.
john 21 Juni 2017
@claas,

als dat zo gebeurd gaat de vrije verkoopprijs ook onderuit.. het is nu puur schaarste van de vrije grond wat de prijs maakt..
Claas 21 Juni 2017
@John.
Het is maar net welk belang je hebt bij een hoge grondprijs waar steeds meer lucht in komt.
Het is niet alleen de schaarste maar ook de lage rente en onzekerheid voor beleggers op de beurs.
Als je dan ook nog uitgekochte en of bedrijfsmatig goed draaiende boeren op de markt hebt die niet fiscaal af willen rekenen dan blijft de bubbel nog wel even in stand.
Jan-Kees 22 Juni 2017
Voor een succesvolle bedrijfsovername zal goed gekeken moeten worden bij welke overnameprijs er nog een sluitende exploitatie is met voldoende marge om een paar slechte jaren op te vangen. Met creativiteit en voldoende flexibiliteit in de financiering kun je ver komen. Een structuur met andere familieleden moet de opvolgers(s) in elk geval niet belemmeren om te ondernemen. Op tijd beginnen met het verkennen van alle opties is een vereiste.
geert 5 Juli 2017
soms is de taxatiewaarde 60% in verpachte staat,maar dan is de overname nog een grote hobbel voor de opvolger om een rendabel bedrijf te hebben
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden