Gevaar voor volksgezondheid

Besmette eieren uit de schappen gehaald

1 Augustus 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 2 reacties

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor eieren die besmet zijn met fipronil. De eieren met code X-NL-40155XX zijn uit de schappen gehaald. Tevens verzoekt de NVWA de consument om eieren, die deze code bevatten, weg te gooien. 

Op woensdag 26 juli werd al bekend dat tientallen bedrijven op slot werden gezet, omdat hun eieren mogelijk besmet waren. Die bedrijven kregen een aantal weken eerder een behandeling tegen bloedluis van pluimservicebedrijf ChickFriend. De besmetting met fipronil is waarschijnlijk op dat moment ontstaan. 

Eén bedrijf heeft te hoge concentraties

Hoge concentraties
Uit onderzoek blijkt dat er bij bepaalde eieren toch een te hoge concentratie van de schadelijke stof aanwezig is. Het betreft onder meer de eieren van een bedrijf uit Eck en Wiel (Gelderland). Het is zeker dat de stof ook bij zeker 30 andere bedrijven is aangetroffen, maar daar gaat het vooralsnog niet om dergelijke concentraties.

Doordat nog niet alle uitslagen van de onderzoeken binnen zijn, is het nog onduidelijk om hoeveel eieren het precies gaat. Volgens de NVWA heeft zeker 20% van de pluimveehouders in Nederland het betreffende antiluizenmiddel gebruikt. "Dat betekent echter niet meteen dat het middel bij al die bedrijven in gevaarlijke gehalten in de eieren terecht is gekomen", meldt de NVWA. 

Gevaar van Fipronil
Fipronil wordt gebruikt om luizen bij honden en katten te bestrijden. Het middel is verboden voor de pluimveesector. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt het middel als 'licht giftig'. "Pas als je je hele leven die eieren zou eten, loop je gevaar. De NVWA neemt een goed voorzorgsmaatregelen. We hebben namelijk bij dierproeven gezien dat een grote hoeveelheid fipronil schade kan toebrengen aan de lever, de schilklier en de nieren", beweert Martin van den Berg, toxicoloog van de Universiteit Utrecht, tegen de NOS. 

LTO Nederland is geschrokken van het aantal pluimveehouders met fipronil in de eieren. "Het is nog maar de vraag hoe ze hun kippen moeten ontgiften", antwoord voorzitter Eric Hubers, voorzitter LTO Pluimveehouderij. 

Na 6 tot 8 weken kunnen ze weer aan de leg

Van den Berg adviseert LTO Nederland om de kippen niet te ruimen. "Na 5 tot 6 weken is de stof uit het lijf van de kippen en zijn ze schoon. Na 6 tot 8 weken mogen ze weer aan de leg en kunnen we de eieren prima eten", aldus de toxicoloog.

Controleer uw eieren
Op de website van de NVWA kan men controleren of de eieren, die u thuis heeft, besmet zijn met fipronil. Daar kan ook de code van de betreffende eieren worden gevonden. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
beetje verdrietig 2 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/home/artikel/10875386/besmette-eieren-uit-de-schappen-gehaald][/url]
Ook als Akkerbouwer schrik ik van het effect wat 1 enkel schoonmaakbedrijf kan aanrichten in een hele sector. Het is een ramp voor de getroffen bedrijven, waar bij mij de schoen wringt is dat een voor mijn gevoel onbenullig stofje een hele sector plat kan leggen terwijl de 'besmette' kippen van het middel niet eens van de leg raken. Een volwassen mens weegt al gauw 20 keer zoveel als een kip en die wordt echt niet ziek van een enkel ei waarvan de kip niet eens aan is overleden. Nu blijken de normen erg streng te zijn, hoe zit het met de normen in de omringende landen? Zouden daar ook alarmbellen zijn gaan rinkelen bij dergelijke waarden? Overigens accepteren mensen wel bijwerkingen van medicijnen die ze slikken, die ze weer moeten onderdrukken met andere medicijnen, maar een ei dat mogelijk besmet is met een stof waarvan de waarden extreem laag zijn vastgelegd en dat mogelijk effect kan hebben bij zeer hoge dosis, is het land te klein. Ga alstublieft verder met de orde van de dag en bezin u.
toxilieg 2 Augustus 2017
Hetzelfde verhaal dat een druppel gelekt uit een spuitdop miljoenen liters drinkwater ongeschikt maakt voor consumptie of honderden kilometers sloot vergiftigt
halve haan 3 Augustus 2017
toxilieg schreef:
Hetzelfde verhaal dat een druppel gelekt uit een spuitdop miljoenen liters drinkwater ongeschikt maakt voor consumptie of honderden kilometers sloot vergiftigt


Ach meneer Van Vollenhoven weet het weer zo goed. Voedsel moet toch ook beaalbaar
blijven voor de massa.
dat gaat alleen grootschalig.
misschien kan hij zelf kippen gaan houden
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden