Inside: Voermarkt

Angst voor tekorten op snijmaïsmarkt voorbij

1 Augustus 2017 - Erik Colenbrander

Het is vakantietijd op de markt voor snijmaïs. De angst voor tekorten door droogte is in het zuiden van het land verdwenen, terwijl in Noord-Nederland juist het omgekeerde dreigt te gaan gebeuren. Kan het gewas de zware regens in recordhoeveelheden wel verdragen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is nog te vroeg om te stellen dat de snijmaïs in Noord-Nederland schade zal ondervinden van de plensbuien van de afgelopen weken. Bovendien is de weersverwachting voor de komende weken minder onstabiel, dan het weer van de afgelopen weken.

Overeenkomsten met topjaar 2014

Snijmaïs staat er goed op
In het algemeen staat de snijmaïs er in heel Nederland goed op. Op social media buitelen de foto’s van uitdijende maïsvelden, die tot wel 4 meter hoog reiken. Geen handelaar of zaaizaadleverancier zegt hardop dat er een recordoogst in de maak is, maar de voortekenen wijzen er wel op. De groenmonitor van de Wageningen Universiteit toont satellietbeelden die overeenkomen met het topjaar 2014.

Echter, gezien deze positieve opbrengstverwachtingen heeft de prijs van snijmaïs nog niet de neiging om te stijgen.

Veestapel van invloed?
Bovendien is de veestapel gekrompen, al laten de nieuwste melkaanvoercijfers zien dat de melkproductie nauwelijks lager is dan vorig jaar. Per koe wordt er de laatste tijd flink meer gemolken. Vooral de aanhoudend stijgende melkprijs drijft de productie per koe op. Daardoor heeft de vraag naar snijmaïs de neiging om toe te nemen. 

Dit terwijl het areaal snijmaïs jaar op jaar daalt, al is dat dit jaar (ten opzichte van vorig jaar) slechts enkele duizenden hectares minder. Als er niet zo’n prachtig gewas op het veld stond, zou de prijs van snijmaïs zeker ook de neiging hebben om te stijgen.

65

euro

per ton is de bovengrens in het zuiden van Nederland

Onveranderde prijs
Al met al leiden deze marktontwikkeling er toe dat de prijs van snijmaïs onveranderd stabiel is. De bovengrens ligt in het zuiden op €65 per ton franco geleverd op de boerderij, afhankelijk van kwaliteit en transportafstand. De ondergrens bedraagt €56 per ton voor kwalitatief goede maïs.

Op marktplaats worden ook kwalitatief mindere partijen aangeboden, nog van 2015, voor een lager bedrag per ton. Recent heeft grond- en gewaslaboratorium Eurofins er nog op gewezen in hoeverre de kwaliteit van snijmaïs achteruitgaat en kan afwijken van de officiële voederwaarde-analyse. Dit vooral naarmate de tijd verstrijkt.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden