Van banken en overheid

Pluimveebedrijven krijgen toch steun

9 Augustus 2017 - Kimberly Bakker - 2 reacties

De overheid en verschillende banken gaan de pluimveebedrijven, die getroffen zijn door de fipronilaffaire toch bijstaan. Dat liet staatssecretaris Martijn van Dam woensdag 9 augustus weten na overleg met de pluimveesector.

De banken gaan er onder meer voor zorgen dat de pluimveehouderijen op de korte termijn niet in de financiële problemen kunnen komen. "Als het ergste achter de rug is, gaan we om tafel om de balans op te maken", aldus Van Dam.

De bedrijven krijgen wel uitstel van betaling op premies

Niet direct geld beschikbaar
"We hebben nu niet direct geld op de plank liggen om alle kosten te dekken", vervolgt Van Dam. Echter, het ministerie geeft de getroffen bedrijven wel uitstel van betaling op premies die ze aan het Diergezondheidsfonds moeten betalen. "Daarnaast bekijken we nog of er ook andere rekening aan de overheid worden betaald. De bedoeling is dat die ook tijdelijk gestopt kunnen worden, om de bedrijven zo door deze moeilijke periode heen te helpen", zegt Van Dam. 

Daarnaast bekijkt het ministerie ook hoe het vertrouwen in het buitenland kan worden hersteld. In onder meer Duitsland werden Nederlandse eieren uit de winkels gehaald. Daarnaast zegt de Belgische regering dat de NVWA al in november 2016 werd getipt over de aanwezigheid van fipronil.

Geld voor reinigen
Om de kippen fipronil-vrij te krijgen, moeten de stallen worden schoongemaakt. Echter, er is nog vrij weinig bekend over deze stof en daarom is niet duidelijk hoe de stallen precies gereinigd moeten worden. Het ministerie van Economische Zaken heeft daarom een potje van "een paar ton" beschikbaar gesteld om dat te onderzoeken, laat Van Dam weten.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
gerrit 9 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10875493/pluimveebedrijven-krijgen-toch-steun][/url]
wij akkerbouwers moeten alle middelen verantwoorden
het is toch raar dat de kippenboeren vrij uit gaan
je maakt mij niet wijs dat niemand hier vanaf wist.
bookeskook 10 Augustus 2017
Zeg Gerrit, ben je soms nog jaloers ook?!!!
kalf 10 Augustus 2017
Als je middelen oneigenlijk gebruikt is dat voor je eigen verantwoording.Dus mengen foute hoeveelheden en andere dan toegelaten toepassingen zijn uit den boze.De leverancier moet dit gewoon weten.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden