In spoeddebat over fipronil

Tweede Kamer maakt gehakt van NVWA

24 Augustus 2017 - Esther de Snoo - 10 reacties

De Tweede Kamer is zeer fel op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de rol die zij speelde in de fipronilcrisis. Dat blijkt uit het spoeddebat van donderdag 24 augustus met minister Schippers (van Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (van Economische Zaken). 

De Kamer is unaniem zeer kritisch over de rol van de NVWA in de fipronilcrisis. De Tweede Kamer vraagt zich hardop af of het falen van de NVWA komt door gebrek aan geld, te weinig capaciteit of een beperkte kennis om hun werk naar behoren te voldoen. Daarnaast wil de Kamer duidelijkheid over de handelswijze van de NVWA en of een andere werkwijze schade had kunnen voorkomen. Alleen 50PLUS en SGP vragen nadrukkelijk om financiele steun voor de pluimveehouders.

Meer kippen ruimen dan nodig?
Als eerste kwam Rik Grashoff van Groen Links aan het woord. Hij vraagt zich af of de regering bereid is om meer kippen te ruimen dan daadwerkelijk nodig is, zodat veel dierenleed kan worden voorkomen. "De pluimveehouders hebben een eigen verantwoordelijkheid en het kan niet zo zijn dat als de toezichthouder faalt, alles maar is toegestaan."

Daarop kwam Futselaar (SP) aan het woord: "De NVWA heeft gefaald door de melding in november 2016 te negeren. Dus heeft zij heeft onjuist geoordeeld over het risico van fipronil en nu blijkt ook de matig toxische stof amitraz gevonden te zijn."

Jaco Geurts (CDA): "De NVWA had scherper en directer moeten communiceren naar de consumenten over de gevolgen van fipronil. Van Dam en Schippers laten geen enkele zelfreflectie zien in hun reacties. Hoe had de sector op de hoogte kunnen zijn van het gebruik van fipronil door Chickfriend? De getroffen pluimveebedrijven moeten zo snel mogelijk weer in bedrijf komen."

Esther Ouwehand (PvdD) is zeer kritisch op de zelfcontrole van de sector. "Hoe zit het met die zelfcontrole van de sector? Blijkbaar kan de sector dit helemaal niet." Zij legt de schuld van het falende toezicht bij voorgaande kabinetten die bezuinigingen hebben doorgevoerd bij de NVWA.

Sazias (50PLUS) is de enige die direct financiele steun bepleit voor de pluimveehouders. "De NVWA zou onder toezicht moeten van vallen van het ministerie van VWS. Een overheid die zo veel wil toelaten aan de vrije markt, moet zorgen voor een stevige waakhond. Consequent kwamen de Belgen als eerste met nieuws. De pluimveesector moet worden gerehabiliteerd, zoals ook in België gebeurt. LTO vraagt ook om een compensatie. De pluimveebedrijven zijn slachtoffer geworden van slecht handelen door de overheid en daarom de vraag hoe kunnen wij de pluimveesector zo snel mogelijk boven Jan krijgen."

 

Dik-Faber (CU) laat het geluid van de pluimveehouders horen. "Begrijpen de bewindslieden de wanhoop bij de getroffen pluimveehouders wel? Was de NVWA niet veel te voorbarig met hun uitspraken? Veel pluimveehouders zitten met de handen in het haar. Komt de informatie van de NVWA niet veel te laat?" Ze vraagt om een onderzoek naar de dure ophaalbijdragen die getroffen pluimveehouders moeten betalen om van hun mest af te komen. Zij betalen 4 keer zo veel. Dik-Faber vraagt zich af dit kan volgens de mededingingsregels. 

Lodders (VVD): "Over de norm is geen discussie. De interpretatie van de norm is wel verschillend. Nadrukkelijk onderzoeken waarom niet adequaat gehandeld is door de NVWA. De crisis is niet voorbij. Wat komt er verder nog boven drijven? "

Hiddema (FvD) wilt weten welke schuld de pluimveehouders zelf hebben in deze crisis. Op basis daarvan wil hij weten wat er mogelijk is aan financiele steun. 

Bisschop (SGP) vraagt zich af of de normen wel goed zijn. Is er niet een hele strikte norm gehanteerd? "Waarom kon de NVWA in juli niet sneller handelen? Chickfriend had de administratie op orde, dus daaruit kon gemakkelijk worden opgemaakt op welke bedrijven het middel was gebruikt." Hij pleit ook binnen de staatsteunregels een schadevergoeding aan de pluimveehouders.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Ton Westgeest 24 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10875659/tweede-kamer-maakt-gehakt-van-nvwa][/url]
Ja het is heel makkelijk om de boeren de schuld te geven, zij vertrouwen erop dat alles goed zit. Chickfriend was gecertificeerd, alles is geborgd. Dus er kan niets misgaan...... Zo zie je dat er overal schijnzekerheden gecreëerd zijn....Van de auto-, gezondheids-zorg tot aan de levensmiddelenindustrie. Levensgevaarlijk! Als het op papier maar klopt ....... En dan moeten die twee seniele mensen van de NVWA het op nieuwsuur een beetje rechtbreien....echt zielig.
John 24 Augustus 2017
Het is dat er van een kale kip niets te plukken valt..
andre vw 24 Augustus 2017
Dag John of de kip nu kaal is of veren heeft, wij als veehouders zijn altijd de dupe.
Kijk maar terug naar het rijke Bayer met hun vervuild IBR vaccin, daar hebben we ook geen genoegdoening van gehad.

Het komt nog een keer zover dat we elke leverancier van te voren moeten laten tekenen voor aansprakelijkheid bij calamiteiten. Ook een bank garantie hoort daar weer bij.
Leeuw 24 Augustus 2017
John schreef:
Het is dat er van een kale kip niets te plukken valt..

Alle kippenboeren zijn kale koppen? Ja ik denk het ook. Opbrengst bedrijf(nu) - schuld= restschuld .
Blablabla 25 Augustus 2017
Zolang er subsidies blijven stromen naar de boeren, zal het nooit een gezonde sector worden. Kijk maar naar de natuur...
Nuchtere Zeeuw 25 Augustus 2017
Duidelijk een bla bla uitspraak van iemand die niet weet wat er speelt in de samenleving, heel de wereld hangt van subsidie en corruptie aan elkaar. Keep on dreaming.
rinus 27 Augustus 2017
Nu zijn het PLOF eieren.
jpk 27 Augustus 2017
Mijn beroep is fruitteler daardoor gebruik ik div keurmerken
Ik ben 100% verantwoordelijk voor de div regels van die keurmerken
Greuste kartoffelbauer 27 Augustus 2017
jpk schreef:
Mijn beroep is fruitteler daardoor gebruik ik div keurmerken
Ik ben 100% verantwoordelijk voor de div regels van die keurmerken

Proficiat met je geweldige beroep. Iedere fruitteler is jaloers op de akkerbouw. Want waarom wordt een boer fruitteler? Precies omdat hij niks heeft
........
geert 28 Augustus 2017
De NVWA hoort gecertificeerde bedrijven alsnog te controleren of de certificatie wel terecht is
Ton Westgeest 29 Augustus 2017
jpk schreef:
Mijn beroep is fruitteler daardoor gebruik ik div keurmerken
Ik ben 100% verantwoordelijk voor de div regels van die keurmerken

Ja op papier klopt dat, heel goed jpk. Maar weet jij precies of al die middeltjes kloppen die je op je appeltjes spuit... Je zal ze ook wel van een gecertificeerd bedrijf gekocht hebben. En dan geloof je dat op hun blauwe ogen! Ik neem niet aan dat je alles proeft....
Alles hebben we geborgd, er kan niets meer mis gaan in deze papieren maatschappij! Alleen zijn we iets vergeten....alles moeten mensen doen!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden