Tijdens de brand, die maandag 21 augustus bij Esso in het Botlekgebied ontstond, zijn roetdeeltjes vrijgekomen. De gevolgen hiervan zijn voor de lokale landbouwsector op eiland Voorne-Putten groot. Veehouders wordt geadviseerd hun koeien binnen te houden en akkerbouwers rekenen erop dat gewassen als uien en spruiten onverkoopbaar zijn.
Tijdens de brand bij ExxonMobil, het moederbedrijf van Esso, stond de wind richting Zuidland, Abbenbroek, Oudenhoorn, Geervliet en Heenvliet. Deze vallen allemaal onder de gemeente Nissewaard. Er zijn nog geen cijfers bekend over de exacte omvang van het getroffen gebied. De overheid adviseert om niet in oppervlaktewater te zwemmen, huisdieren binnen te houden en geen groenten uit eigen tuin te eten.
Vee noodgedwongen op stal
Voor de agrarische ondernemers in het getroffen gebied zijn de gevolgen mogelijk groot. De veehouders laten, waar mogelijk, hun koeien noodgedwongen op stal staan. Melkafnemers als FrieslandCampina hebben inmiddels het advies van de lokale LTO-afdeling opgevolgd en adviseren het vee binnen te houden. Ongeveer 15 bedrijven in het gebied hebben het advies opgevolgd. Volgens LTO-voorzitter Jan Varekamp is het een ingrijpend besluit. "Niet alle stallen zijn geschikt om bij deze zomerse temperaturen vee binnen te houden. Bovendien is extra voer vereist. Er lopen dan ook nog koeien buiten. Het is kiezen uit 2 kwaden."
Nog geen onderzoeksresultaten
De officiële resultaten van het onderzoek naar de roetdeeltjes verwacht Varekamp vandaag, 25 augustus, te ontvangen. Voedselveiligheid-instituut RIKILT doet samen met milieudienst Rijnmond (DCMR) en het RIVM-onderzoek naar de koolstofsubstantie. Omdat het gaat om een aardoliebrand zijn mogelijk PAK’s aanwezig in de roetdeeltjes, zo bericht de Rijnmond regio zelf.
Uien en spruiten onverkoopbaar
Voor de akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers op het eiland zijn de gevolgen mogelijk nog groter. "We rekenen erop dat gewassen als uien en spruitkool onverkoopbaar zijn. Het advies is om geen product af te leveren, voordat de resultaten binnen zijn. Zelfs wanneer de roetdeeltjes geen schadelijke stoffen bevatten is het product onverkoopbaar, omdat de groentes niet langer representatief zijn."
Schadevergoeding
LTO Voorne-Putten heeft goede contacten met ExxonMobil over de afhandeling van de schade. "We hebben inmiddels aangedragen dat de groentegewassen onverkoopbaar zijn en hier een schadevergoeding voor eisen. Hier reageert het bedrijf positief op. We praten over een serieuze hoeveelheid product." Het is lastig om te zeggen om hoeveel hectare het gaat. Volgens gegevens van het CBS besloeg het areaal uien in de gemeente Nissewaard 2 jaar terug 209 hectare. Voor spruitkool was dat in 2015 totaal 83 hectare.
Historie herhaalt zich
In 2011 werden boeren op eiland Hoeksche Waard getroffen door de gevolgen van een brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Hiervoor keerde staatssecretaris Henk Bleker toen €1,1 miljoen uit, om 30 getroffen boeren te helpen. Hun producten, voornamelijk spruitkool, mocht niet worden geleverd. Gezien het moment van de brand, midden in de winter, waren de meeste gewassen al van het land. "In Moerdijk ging het om een chemische brand. Nu praten we over een aardoliebrand", zegt Varekamp. "Daarin zit wel een duidelijk verschil. Minieme hoeveelheden koolstof zijn niet schadelijk voor bijvoorbeeld vee en komen niet in de melk terecht."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10875679/brand-botlek-heeft-grote-gevolgen-voor-lokale-boeren][/url]