Countus Akkerbouw Index

Akkerbouwindex schiet verder in de min

6 September 2017 - Clarisse van der Woude

Aan de vrije val, die in juli in de akkerbouwindex zichtbaar was, kon in de maand augustus geen halt worden geroepen. Het puntenaantal verslechterde met name door de dalende prijzen in pootgoed, aardappelen en uien.

Het gemiddelde niveau van de Countus Akkerbouwindex komt over augustus amper op 62 punten. Hoewel de trendlijn al zakkende was, gaat het tweede helft augustus ineens rap. De oorzaak zijn de prijsdalingen in 3 gewassen.

62

indexpunten

gemiddeld over augustus

Verbetering ver weg
Op de markt van consumptieaardappelen wil het maar niet vlotten. De eerste weken van augustus geldt er een marktprijs van €9 en soms €10.

Echter, halverwege de maand neemt het aardappeltermijncontract af richting de €8 en later €7. Een verbetering van de stemming lijkt op dit moment nog ver weg. Op dinsdag 4 september staat het april 2018 contract om 13:15 uur op €7,20.

Uienafzet komt niet terug in prijs
Het nieuwe afzetseizoen van uien is bijzonder te noemen: export is er wel, maar in de prijsvorming komt dat niet terug. Daar is een hardere overgang naar beneden zichtbaar. Tot in week 32 liep de markt nog op tot €8,50 per 100 kilo, maar in de 2 weken erna vliegen de euro’s eraf. Eind augustus wordt een stand bereikt van iets boven de €5. Door de afgegeven flauwe stemming zit er op korte termijn geen ommezwaai in.

In EU voertarwe is weinig nieuws onder de zon: de notering start de maand op €170 per ton en gaat de maand uit op €164. Afgaande op de wereldwijde ontwikkelingen in tarwe, ligt het niet voor de hand dat hier binnen afzienbare tijd een forse stap omhoog wordt gezet. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden