Op zijn vroegst in 2018

Overname Monsanto verder vertraagd

20 September 2017 - Niels van der Boom

De Duitse chemiegigant Bayer hoopte aan het einde van dit jaar Monsanto in te kunnen lijven. Echter, het ziet er nu naar uit dat dit op zijn vroegst begin 2018 gebeurt. Dat maakte het bedrijf dinsdag 19 september bekend. De deadline van 8 januari, opgelegd door de Europese Commissie, wordt mogelijk verlengd.

Bayer heeft de Europese Commissie gevraagd de deadline voor de onderzoeken te verschuiven van 8 naar 22 januari. De commissie laat weten hier binnenkort over te beslissen. Volgens Liam Condon, hoofd van Bayer Crop Science, wordt erop geanticipeerd dat de deal van $66 miljard pas in 2018 wordt afgesloten. Condon is er naar eigen zeggen van overtuigd dat de overname door kan gaan, ondanks alle bezwaren die de Europese Commissie heeft opgeworpen.

1

derde

van de 30 autoriteiten heeft Bayer goedkeuring gegeven

Bedrijf niet verder uitgekleed
Aan het einde van de maand augustus werd bekend dat de mededingingsautoriteit van de Europese Commissie een onderzoek start naar de overname. Gevreesd wordt voor het verdwijnen van concurrentie bij gewasbeschermingsmiddelen en zaaizaad.

Naar eigen zeggen kan Bayer geen bedrijfstakken verkopen die de zorgen van de EC wegnemen. Het bedrijf heeft bij 30 autoriteiten toestemming gevraagd voor de overname. Een derde heeft inmiddels groen licht gegeven.

Naast nieuws over de voorgenomen overname, maakte Bayer op 19 september ook verwachtingen bekend voor hun Crop Science-divisie. Voor de rest van dit jaar verwacht het een zeer volatiele markt wereldwijd en een kleine groei in 2018.

Vooruitzichten Brazilië
Dit jaar wordt Bayer vooral getroffen door minder omzet in Brazilië. Daar zijn minder gewasbeschermingsmiddelen verkocht, zo maakte het in juni bekend. Ook in dit land wordt voor 2018 een kleine groeimarge verwacht. Voor 2017 zijn de targets naar beneden bijgesteld als gevolg van de magere Braziliaanse verkoop.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden