Blijkt uit het regeerakkoord

Kabinet wil samen met Brussel optrekken

10 Oktober 2017 - Wouter Baan

Kabinet-Rutte III ziet een belangrijke rol weggelegd voor de Nederlandse agro- en foodsector. Nederland is de tweede grootste voedselexporteur en kan daarom een belangrijke bijdrage leveren in de wereldwijde voedselvoorziening. Maar landbouwbeleid is vooral Europees.

Dit staat in het regeerakkoord 'Vertrouwen in de toekomst', dat vandaag, dinsdag 10 oktober, is gepresenteerd. Het nieuwe kabinet wil het landbouwpotentieel benutten door de geldende natuur- en milieunormen niet verder aan te scherpen. Wel moeten de landbouwsector en de veehouderijsector in actie komen om de uitstoot van methaan terug te dringen.

Met innovatie en ondernemerschap wil het kabinet de exportpositie van Nederland vasthouden. In dit alles is voornamelijk continuïteit van de gezinsbedrijven in plattelandsregio's belangrijk.

Samenwerken met Brussel

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
In het regeerakkoord hamert kabinet-Rutte III op het belang van een Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Bijvoorbeeld op de onderwerpen duurzaamheid, voedselzekerheid en voedselveiligheid. Ook innovatie moet vanuit Brussel gestimuleerd worden.

Het GLB moet volgens het kabinet eenvoudiger. De focus op inkomensondersteuning moet verlegd worden naar een onderlinge samenwerking tussen Europese boeren. Daarbij moet het GLB de crisisbestendigheid van de landbouwsector vergroten. Met deze focus kan tevens de verkleining van het GLB-budget door de brexit worden opgevangen. 

Het kabinet wil daarnaast wel meer flexibiliteit vanuit Brussel om eigen invulling te geven aan de Europese richtlijnen, zoals op gebied van de luchtkwaliteit en het oppervlaktewater. 

Dierwelzijn is Europees 
Het kabinet zegt, samen met andere vooroplopende Europese landen, te streven naar verbetering van dierwelzijn. Bij internationale handelsverdragen blijven de Europese standaarden voor Nederland de norm. Binnen de Europese Unie moet, volgens het kabinet, sprake zijn van een gelijk speelveld. In 

Het toezien op Europees beleid is een nationale aangelegenheid. Wanneer Nederlandse boerenbedrijven de Europese normen schenden, zal het kabinet een harde aanpak niet schuwen. Voor het borgen van dierwelzijn en voedselveiligheid krijgt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) €20 miljoen extra.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws GLB

Natuurclubs dwingen onderzoek naar GLB af

Politiek GLB

Advies: verdeel Europese landbouwsubsidies anders

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden