Het Europese Parlement (EP) eist dat in de komende 16 jaar het gehalte cadmium in fosfaatmeststoffen flink afneemt. Hierdoor zijn Europese producenten vereist hoger belaste meststoffen uit Rusland te importeren, in plaats van goedkopere Afrikaanse alternatieven.
Het EP stemde dinsdag 24 oktober voor verlaging van de cadmiumniveaus in fosfaatmeststoffen. Per direct moet de maximale waarde dalen tot 60 milligram per kilo. Na 6 jaar gaat het limiet naar 40 milligram en uiteindelijk na 16 jaar naar 20 milligram. Dat schrijft Farmers Guardian. Volgens parlementsleden veroorzaakt cadmium kanker, vervuilt het water en verlaagt het de bodemgezondheid.
Geen Afrikaans maar Russisch fosfaat
In derdewereldlanden is een niveau van 100 tot 400 milligram per kilo toegestaan. 70% van de fosfaat die Europa importeert, is afkomstig uit West-Afrika, waar de cadmiumniveaus veel hoger liggen. Worden de regels doorgevoerd, dan zijn kunstmestproducenten verplicht om fosfaat uit Rusland te importeren. Het probleem is dat een importtarief van 4,8% geldt op Russische fosfaat.
Er bestaan technieken om cadmium uit fosfaathoudend gesteente te verwijderen. Het probleem is dat die apparatuur extreem duur is. Een ton tripelsuperfosfaat wordt €45 duurder wanneer cadmium moet worden verwijderd.
Niet definitief
Fertilizers Europe, de branchevereniging voor kunstmestproducenten, is niet blij met de voorgenomen regels. "Het Europees Parlement zet de concurrentiepositie van de Europese boer op het spel door te tornen aan de fosfaatproductie", zegt voorzitter Jacob Hansen. "De voordelen voor het milieu en gezondheid zijn minimaal." De Europese ministerraad moet nog over het voorstel debatteren en uiteindelijk hun goedkeuring geven.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.