Verlaging cadmiumlimiet

Duurdere kunstmest door nieuwe regels

25 Oktober 2017

Het Europese Parlement (EP) eist dat in de komende 16 jaar het gehalte cadmium in fosfaatmeststoffen flink afneemt. Hierdoor zijn Europese producenten vereist hoger belaste meststoffen uit Rusland te importeren, in plaats van goedkopere Afrikaanse alternatieven.

Het EP stemde dinsdag 24 oktober voor verlaging van de cadmiumniveaus in fosfaatmeststoffen. Per direct moet de maximale waarde dalen tot 60 milligram per kilo. Na 6 jaar gaat het limiet naar 40 milligram en uiteindelijk na 16 jaar naar 20 milligram. Dat schrijft Farmers Guardian. Volgens parlementsleden veroorzaakt cadmium kanker, vervuilt het water en verlaagt het de bodemgezondheid.

4,8

procent

importtarief geldt op Russische fosfaatimport

Geen Afrikaans maar Russisch fosfaat
In derdewereldlanden is een niveau van 100 tot 400 milligram per kilo toegestaan. 70% van de fosfaat die Europa importeert, is afkomstig uit West-Afrika, waar de cadmiumniveaus veel hoger liggen. Worden de regels doorgevoerd, dan zijn kunstmestproducenten verplicht om fosfaat uit Rusland te importeren. Het probleem is dat een importtarief van 4,8% geldt op Russische fosfaat.

Er bestaan technieken om cadmium uit fosfaathoudend gesteente te verwijderen. Het probleem is dat die apparatuur extreem duur is. Een ton tripelsuperfosfaat wordt €45 duurder wanneer cadmium moet worden verwijderd.

Niet definitief
Fertilizers Europe, de branchevereniging voor kunstmestproducenten, is niet blij met de voorgenomen regels. "Het Europees Parlement zet de concurrentiepositie van de Europese boer op het spel door te tornen aan de fosfaatproductie", zegt voorzitter Jacob Hansen. "De voordelen voor het milieu en gezondheid zijn minimaal." De Europese ministerraad moet nog over het voorstel debatteren en uiteindelijk hun goedkeuring geven.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Fosfaatrechten

Juridische stappen tegen fosfaatkorting in de maak

Nieuws Fosfaat

NVWA beboet 10 melkveehouders om fosfaat

Nieuws Melk

Recent volop beweging in prijs fosfaatrechten

Nieuws Uitspraak CBb

Melkveehouders krijgen gelijk met fosfaatrechten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief