Inside: Uienmarkt

Dit jaar minder uien naar Senegal?

25 Oktober 2017

Senegal is het grootste importerende land voor Nederlandse uien. De voorlopige exportcijfers tot 1 oktober zijn inmiddels bekend. Er van uitgaande dat in de laatste maanden van dit jaar het importquotum wordt behaald, kan nu een vergelijking getrokken worden met de exportcijfers van de voorgaande jaren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er is veel gezegd en geschreven over het quotum dat Senegal heeft opgelegd voor het importeren van Nederlandse uien. Waar men eerst uitging van een tijdspanne van 1 september tot 1 december werd later duidelijk dat het quotum is ingegaan op 1 oktober en tot het einde van 2017 loopt.

Minder uien naar het Afrikaanse land

Waar komen we op uit?
Dit seizoen begon de export in week 29 richting Senegal. De voorlopige exportcijfers van week 39 zijn deze week bekend gemaakt. Dit is de laatste week van september. Tot en met week 39 zijn er dit seizoen 62.828 ton uien naar Senegal geëxporteerd. Wordt het quotum maximaal benut, dan staat de teller op 1 januari 2018 op 126.828 ton uien. 

Vorig seizoen begon de export naar Senegal eveneens in week 29. Toen werden er tot 1 januari 132.658 ton uien geëxporteerd. Dit betekent dus dat er dit seizoen tot 1 januari circa 6.000 ton minder uien naar het Afrikaanse land kunnen worden geëxporteerd dan 1 seizoen eerder. In 2015 werden er 127.892 ton uien geëxporteerd, waarmee het ook beter scoorde dan dit seizoen.

Haven van Dakar
Vorige week werd duidelijk dat er opstopping is ontstaan in de haven van Dakar. Deze week zijn de geluiden hierover rustig en vermoedelijk zal dit voor de komende weken geen noemenswaardige invloed hebben op de uienexport. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden